izlaz iz embarga

Priznanje kriptovaluta stiže sa sasvim neočekivane adrese

27.08.2021 u 14:57

Bionic
Reading

Kubanska vlada službeno će priznati kriptovalute kao sredstvo plaćanja na otoku, prema odluci objavljenoj u Narodnim novinama

U odluci se navodi da Središnja banka Kube sada može odobriti korištenje kriptovaluta "zbog društveno-ekonomskih interesa".

Kubanska središnja banka uvest će skup pravila za korištenje digitalnih valuta u zemlji, kao i kontrolu nad licenciranjem davatelja usluga za pružanje usluga s kriptovalutama. Odluka upozorava da se poslovanje s kriptovalutama ne smije koristiti za ilegalne financijske aktivnosti.

Kriptovalute su posljednjih mjeseci postale sve popularnije među Kubancima, kojima je bilo teško koristiti američki dolar zbog embarga. Zbog embarga, na primjer, Kubanci nemaju pristup proizvodima kartičnih kuća Visa ili MasterCard.

Također, Western Union, jedna od vodećih svjetskih kompanija za prijenos novca, u studenom prošle godine obustavila je transakcije u dolarima za Kubu.

Ranije ove godine El Salvador je postao prva zemlja u svijetu koja je službeno prihvatila kriptovalute kao nacionalno sredstvo plaćanja. Kongres te zemlje usvojio je u lipnju zakon kojim je bitcoin prihvaćen kao zakonsko sredstvo plaćanja, a zakon će stupiti na snagu u rujnu.