PINOY 385

Radnici s Filipina otkrili kako im je u Hrvatskoj i koje su sličnosti hrvatske i filipinske kulture

20.05.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Zahvaljujući događanju pod nazivom 'PINOY povezuje', kojeg je organizirala agencija PINOY 385 kako bi potaknuli prihvaćanje sličnosti dviju kultura, zagrebački Jarun u subotu, 18. svibnja, bio je mjesto susreta hrvatskih poslodavaca i filipinskih radnika. Program je prigodno otvorila pobjednica prošlogodišnjeg izdanja Supertalenta, Chriztel Renae Aceveda, filipinska djevojčica koja trenutno živi u Međimurju, pjevanjem hrvatske i filipinske himne, priopćili su iz agencije

Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije za zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 385, u svom uvodnom govoru istaknuo je kako događanjem 'PINOY povezuje' žele potaknuti i dublje međusobno razumijevanje.

'Kada bismo se vratili šest ili sedam godina unatrag, vjerujem da nitko od nas nije niti zamišljao da će strani radnici u ovolikoj mjeri biti prisutni u našim radnim i životnim kolektivima. Sada, šest godina kasnije, mogu reći da sam ponosan što sam odabrao ovaj put i što smo odlučili zapošljavati isključivo filipinske radnike. Iako, kada se pojavila ta ideja, bilo je puno nepoznanica.

Zahvalan što smo od početka poštovali sve što je proces zapošljavanja filipinskih radnika iziskivao, što smo educirali poslodavce i što smo danas, u trenutku kada u Hrvatskoj postoji preko 700 agencija za zapošljavanje stranih radnika, lideri koji su pokazali zašto je, prije dolaska radnika u Hrvatsku, važno provesti kvalitetnu pripremu i poslodavca i radnika. Zahvaljujući vama, poslodavcima, koji ste prihvatili sve uvjete koje je postavila filipinska strana, naša suradnja postala je pozitivan primjer za budućnost', naglasio je.

Davor Štern, počasni konzul Filipina, istaknuo je kako ga veseli prilika što može sudjelovati na događanju koje je opisao kao prekrasan način pokazivanja dobrodošlice ljudima koji su došli raditi u Hrvatsku kako bi pomogli sebi i svojim najbližima koji su ostali u njihovoj domovini.

'Kada sam, prije 20 godina, postao počasni generalni konzul Filipina, u Hrvatskoj je bilo tek devet filipinskih državljana. Danas je taj broj mnogo, mnogo veći. Vrlo sam zadovoljan što imamo agencije poput PINOY 385 koje hrvatskim poduzetnicima i hrvatskom gospodarstvu pomažu popuniti radna mjesta, pritom pružajući radnicima s Filipina sigurnost da će biti primljeni na najbolji mogući način.

Uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske gospodarske komore koji su angažirani na dobrobit filipinskih radnika u Hrvatskoj, želim zahvaliti i agenciji PINOY 385 na njihovu dobrom radu. Hvala i svima vama koji ste došli u Hrvatsku što nam pomažete zajedno graditi bolje društvo i zemlju', poručio je.

Branko Lelas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavio je prvi integracijski program za strane radnike u Hrvatskoj, pod nazivom 'Welcome to Croatia', pokrenut u suradnji Veleučilišta Edward Bernays i Hrvatske gospodarske komore. Program je namijenjen poslodavcima u sektorima kao što su turizam, građevina, trgovina, logistika, odnosno onima u kojima danas u Hrvatskoj radi najviše stranih državljana.

'Kroz ovaj interdisciplinarni edukacijski program cjeloživotnog obrazovanja u trajanju od pet dana s ukupno 30 školskih sati, polaznici imaju priliku savladati potrebne komunikacijske, pravne, stručne vještine, osnovno znanje jezika i poslovne kompetencije za uključivanje stranih radnika u rad s gostima, klijentima i suradnicima na hrvatskom tržištu. Time, u prvome redu, potičemo bržu inkluziju stranih radnika u društvene procese i rad domaćeg poslodavca, pružamo priliku osposobljavanje za kvalitetan rad i omogućavamo lakše napredovanje i razvoj kompetencija, ali i poboljšavamo percepciju Hrvatske kao zemlje domaćina', pojasnio je.

U sklopu panel rasprave pod nazivom 'Susret kultura – iskustva i perspektive', uz moderatoricu Gordanu Gelenčer, sudjelovali su predstavnici poslodavaca: Petra-Maja Jakopec, direktor odjela ljudskih potencijala u destinacijama, Valamar Riviera d.d., Ivona Sulić Majkić, koordinator za strane djelatnike, Victus Group d.o.o., Marina Vukušić, voditeljica ljudskih potencijala, MEDIKA d.d., Matija Barberić, direktor ljudskih potencijala, DUPLICO d.o.o., Branimir Bogdan, član uprave tvrtke RICARDO d.o.o. Među najvažnijim zaključcima panela je poruka o uspjehu u zapošljavanju radnika s Filipina koji ne bi bio moguć da u procesu inkluzije i prihvaćanja nije bilo kvalitetne suradnje i aktivnog rada poslodavaca, radnika i agencije PINOY 385.

  • +4
Pinoy 385 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pinoy 385

Potom je uslijedila panel-rasprava 'Susret kultura – bolji suživot na poslu i izvan posla', na kojoj su sudjelovali Maja Holub Injić, voditelj smještajnog objekta, EURO STAFF d.o.o., Uziel Joy Torres, voditelj odjela za selekciju kandidata, PINOY 385 d.o.o., Glenn Escober, prodavač, PAN-PEK d.o.o., Melchor Lundag, konobar u Hotel International te Christian Matacsil, konobar u Hotelu Sheraton. Kako su naglasili, uz zahvalnost što imaju priliku raditi i uzdržavati sebe i obitelj koja im, naravno, k tome, iznimno nedostaje, u Hrvatskoj se osjećaju dobrodošlo, a na svojim radnim mjestima prihvaćeno.

U sklopu bogatog programa, okupljeni su imali priliku pogledati dokumentarni film Gordane Gelenčer, koji pruža uvid u proces inkluzije filipinskih radnika u hrvatsko društvo. U popodnevnim satima slijedio je zabavni dio u sklopu kojega je veliki broj posjetitelja mogao uživati u tradicionalnoj hrvatskoj i filipinskoj hrani, glazbi, sportskim igrama te u zabavnom kvizu.