hamas napada

Raketom iz Gaze pogođena zgrada u izraelskom gradu Aškelonu

12.05.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze navodno je pogodila stambenu zgradu u izraelskom priobalnom gradu Aškelonu. U noćnom napadu na grad udaljen oko 10 kilometara od Gaze ozlijeđeno je troje ljudi, prema izraelskim izvješćima u nedjelju.

Palestinska islamistička organizacija Hamas, koja je izvela terorističke napade 7. listopada na južne izraelske zajednice čime je potaknut razorni rat u Gazi odnedavna je pojačala napade na izraelske gradove i sela.

U subotu je ponovno napadnut i izraelski granični prijelaz Kerem Shalom, rekla je izraelska vojska.

Militanti su ispalili četiri projektila na prijelaz, koji služi za dopremu humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Izraelski proturaketni sustav presreo je jednu raketu, a druge su pogodile nenastanjena mjesta.

Izrael se priprema za povećanje napada na svoj teritorij dok vojska prodire dublje u grad Rafah na jugu Pojasa Gaze.

Međunarodna javnost, uključujući i saveznike Izraela,  žestoko kritizira izraelsku ofenzivu na grad, ali izraelsko vodstvo je smatra nužnom da postigne ratni cilj kompletne eliminacije Hamasa. 

Čelnik UN-a Antonio Guterres rekao je u petak da je Gaza suočena s rizikom "epske humanitarne katastrofe" ako Izrael pokrene sveobuhvatnu kopnenu operaciju u Rafahu.

Čelnik EU-a Charles Michel napisao je na društvenim mrežama da je civilima iz Rafaha naređeno da odu u "nesigurne zone", osudivši to kao "neprihvatljivo". 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u subotu da bi kopneni napad na grad Rafah na jugu Gaze bio neodgovoran i da bi doveo do ogromnog gubitka civilnih života.

"Smatramo da bi ofenziva na Rafah bila neodgovorna. Upozoravamo protiv toga", rekao je Scholz. 

"Ne vjerujemo da postoji bilo kakav pristup koji naposljetku ne bi doveo do nevjerojatnog gubitka života nevinih civila", rekao je Scholz, dodavši da je to prenio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Liječnici bez granica (MSF) rekli su da izraelske operacije u gradu "onemogućuju pružanje medicinske pomoći koja spašava živote".

Hamas kaže da izraelska "kontinuirana kontrola" i zatvaranje prijelaza Rafah pogoršavaju "humanitarnu katastrofu" u Gazi.