začudio se

Šef Erste banke otvoreno: 'Austrijanci se uopće ne brinu oko nove ruske agresije'

26.08.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Peter Bosek, glavni izvršni direktor austrijske Erste banke, kritizirao je austrijsko stanovništvo zato što 'izgleda jako slabo zabrinuto zbog mogućnosti da Rusija proširi svoj rat protiv Ukrajine na druge zemlje'

Dok su mnogi u baltičkoj regiji uvjereni da će u sljedećih nekoliko godina doći do rata s Rusijom te se pripremaju za takav scenarij, ta mogućnost ne čini se kao tema koja zaokuplja misli mnogih ljudi i političara u Austriji, rekao je Bosek na konferenciji u ponedjeljak, piše Bloomberg.

Bosek se vratio u domovinu da bi preuzeo dužnost u Erste banci u srpnju nakon što je nekoliko godina obnašao funkciju izvršnog direktora estonske banke Luminor.

  • +5
Ruska vojska - pripadnici zračno-desantnih snaga na vježbi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Austrijsko gospodarstvo imalo je koristi od snažnih veza s Rusijom prije nego što je ta zemlja napala Ukrajinu početkom 2022. godine, a mnoge austrijske tvrtke od tada su se teško prilagođavale novonastaloj situaciji.

Rusija i dalje osigurava više od 80 posto austrijskog uvoza plina, iako je vlada najavila planove za postupno ukidanje tih isporuka do 2026. godine.

Vodi Slobodarska stranka

U Austriji također postoji snažna politička struja koja se protivi oštrijim političkim mjerama protiv Rusije. Desničarska Slobodarska stranka, koja kritizira europsku podršku Ukrajini, vodi u anketama uoči saveznih izbora 29. rujna.

Austrija je jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja nije članica NATO-a.

'Kad sam se vratio u Austriju, najveća promjena za mene osobno je osjećaj društva prema Rusiji i izostanak ikakvog osjećaja hitnosti', rekao je Bosek na konferenciji.