irena weber

Šefica HUP-a o rastu hrvatskog BDP-a: Fantastično, ali jedna stvar ulijeva oprez

29.05.2024 u 14:24

Bionic
Reading

Glavna direktorica HUP-a, Irena Weber komentirala rast hrvatskog BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju

Weber kaže da je taj rast fantastičan rezultat. “To je višestruko veće od prosjeka EU-a. Ono što smo primijetili da struktura BDP-a nije idealan scenarij. Tako se rast BDP-a odnosi uglavnom na rast potrošnje kućanstava i investicije države u vidu građevine i obnove potaknute snažnim investicijama iz EU fondova”, rekla je Weber gostujući na N1 Televiziji.

“Ono što nam ulijeva oprez su brojevi o padu izvoza i usluga. Došlo je do pada izvoza turističkih usluga, a to je zbog strukture turizma s kratkoročnim i rentijerskim iznajmljivanjem apartmana. Zadnji podaci o bukingu ulijevaju optimizam i te cijene će se oporaviti te će turistička sezona opet iznenaditi i to je dobro. No pad izvoza poziva na oprez jer bitno je da imamo snažan izvoz i roba i usluga”, dodala i napomenula da uvoz opet raste.

“To je povezano s poljoprivrednim proizvodima i s prerađivačkom industrijom. Upozoravamo na potrebu izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu jer samodostatnost u hrani i energiji je ključni nacionalni interes. Mora se osigurati da veliki poslodavci i proizvođači hrane imaju dovoljno zemlje i kapaciteta za proizvodnju svih dobara koji nam trebaju. Ne možemo biti samodostatni u svim proizvodima, ali neprihvatljivo je da se uvozi krumpir ili povrće”, istaknula je Weber.

Što se očekivanja od nove Vlade tiče kaže da se standard hrvatskih građana povećava.

“Činjenica je da je inflacija bila velika, ali ona se sada smanjuje i nije ugrozile realni rast plaća. Najava Vlade o dostizanju 80 posto standarda EU-a čini se realistična, a mi mislimo da ćemo do kraja mandata ove Vlada čak to i prestići”, navela je.

“Važno je napraviti reforme kako bismo, kada presuše EU fondovi, imali gospodarstvo koje je još snažnije i žilavije. To su porezna reforma, rasterećenje rada, otvaranje novih izmjena Zakona o radu koji mora biti fleksibilniji jer generacije koje ulaze na tržište rada drugačije su od nas. Oni traže veću fleksibilnost i rad od kuće. Treba prestati štiti radno mjesto i štititi radnika”, dodala je.