podaci ecb-a

Slabašan rast kreditiranja u eurozoni i u travnju

29.05.2024 u 15:58

Bionic
Reading

Kreditiranje u eurozoni gotovo je stagniralo i u travnju, označivši nastavak trenda mršavog rasta kredita kompanijama i kućanstvima od početka godine, pokazuju preliminarni podaci Europske središnje banke (ECB), objavljeni u srijedu

Krediti kompanijama porasli su u travnju za 0,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U ožujku uvećani su 0,4 posto, u veljači za 0,3 posto, a u siječnju za 0,2 posto.

Kreditiranje građana poraslo je za 0,2 posto, kao i u ožujku, najslabije u gotovo deset godina. U prva dva ovogodišnja mjeseca raslo je po stopi od 0,3 posto, utvrdio je ECB. Rast kredita građanima kontinuirano usporava od sredine 2022. godine, pokazuje izvješće.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se pak i u travnju, za šest posto, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu. Ponuda novca smanjuje se od početka prošle godine, a najveći pad zabilježila je u kolovozu, za čak 10,4 posto.

Najširi monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, porastao je pak za 1,3 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg svibnja. U ožujku bio je porastao za 0,9 posto.

ECB je od srpnja 2022. do sredine rujna 2023. podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi kočenjem potražnje obuzdao inflaciju. Na sjednici u travnju zadržao je kamatne stope na važećoj razini, istaknuvši blaži rast plaća, ali i kontinuirano snažno poskupljenje usluga u uvjetima "otporne" potražnje.

Inflacija u eurozoni iznosila je u travnju 2,4 posto, kao i u predthodnom mjesecu, a Eurostat će objaviti prvu procjenu za svibanj krajem tjedna.