NOVA POLITIKA

Stižu porezne olakšice: Provjerili smo koliko će uštedjeti kupci prve nekretnine

12.09.2024 u 06:02

Bionic
Reading

U okviru novog pristupa stambenoj politici Vlada planira kupce prve nekretnine osloboditi dijela poreznih nameta. Prema zasad neslužbenim informacijama, kupci polovnih stanova oslobodili bi se plaćanja poreza na promet, a kupci novogradnji dijela poreza na dodanu vrijednost

Glavni cilj nove stambene politike je povećanje priuštivosti stanovanja. U tu svrhu dosad je najavljeno nekoliko mjera najvećim dijelom vezanih uz porezne promjene.

Između ostaloga, najavljeno je uvođenje poreza na nekorištene stambene nekretnine, izjednačavanje poreza na kratkoročni i dugoročni najam te ograničavanje prenamjene stambenog prostora u prostor za kratkoročni turistički najam.

Ovaj set mjera trebao bi dovesti do povećanja ponude nekretnina namijenjenih za stanovanje i smanjiti pritisak na rast cijena.

U igri su i dodatne mjere koje bi direktno utjecale na snižavanje cijena stanova za ciljanu skupinu kupaca. Riječ je o poreznim olakšicama za kupce prve nekretnine za stanovanje.

Prema najavama, kupci polovnih stanova oslobodili bi se plaćanja poreza na promet, a kupci novogradnji dijela poreza na dodanu vrijednost.

Zbog visokih cijena nekretnina većina kupaca orijentirana je na ponudu rabljenih stanova. Trenutno se prilikom kupnje polovne nekretnine plaća porez na promet po stopi od tri posto od tržišne vrijednosti stana, prema procjeni Porezne uprave.

Uzimajući obzir prosječnu cijenu stana u Zagrebu, koja je - prema podacima platforme e-nekretnine - u prvom kvartalu ove godine dosegnula 2375 eura po kvadratnom metru, obitelj koja kupuje stan od 60 kvadratnih metara oslobađanjem poreza na promet mogla bi uštedjeti više od 4000 eura. Sada bi platili stan ukupno 146.775 eura, a uvođenjem porezne olakšice cijena bi pala na 142.500 eura.

Kada je riječ o novim stanovima, na koje se plaća porez na dodanu vrijednost, spominje se povrat polovice plaćenog PDV-a. Kako stopa PDV-a iznosi 25 posto, kupcima novih stanova smiješe se veće uštede nego kupcima rabljenih nekretnina.

Prema podacima DZS-a, prosječna cijena četvornog metra stana u zagrebačkoj novogradnji u prvoj polovici ove godine iznosila je 2830 eura. To znači da trenutno za stan od 60 kvadratnih metara, pri čemu je uračunat PDV, prosječno treba izdvojiti 169.800 eura. Uvođenjem porezne olakšice u vidu povrata polovice PDV-a obitelj bi za taj stan platila 152.820 eura te bi ušteda iznosila 16.980 eura.

No treba voditi računa o tome da bi uvođenje poreznih olakšica u određenoj mjeri potaknulo rast cijena stanova pa bi u konačnici uštede vjerojatno bile manje.

Također, treba naglasiti da će porezne olakšice biti ograničene prema broju članova kućanstva, odnosno do određene vrijednosti stana.