PRIUŠTIVOST STANOVANJA

Hoće li najavljeni porez zaista olakšati put do nekretnine?

09.09.2024 u 18:13

Bionic
Reading

Aktualna studija Ekonomskog instituta o stanju na tržištu nekretnina pokazala je da je rješavanje stambenog pitanja za hrvatske obitelji iz godine u godinu sve teže. Vlada je najavila mjere kojima će poboljšati stanje na tržištu. Hoće li te mjere postići željen učinak i što treba poduzeti da one ne propadnu?

Analiza pokazuje da je najteža situacija u priobalnim turističkim mjestima, u kojima za kvadrat stana treba izdvojiti više od 20 do 30 posto godišnjeg dohotka - tri prosječne plaće. No situacija nije puno bolja ni u kontinentalnim gradovima, u kojima se smanjuje priuštivost kupnje stana.

Novim mjerama stambene politike Vlada bi trebala utjecati na povećanje dostupnosti stambenog prostora. Stručnjaci upozoravaju da one dosadašnje nisu bile dovoljno učinkovite, a neke mjere čak su pogoršale stanje na tržištu.

Proteklih godina napori Vlade bili su umjereni na subvencioniranje kredita za kupnju prve nekretnine, a ta politika pokazala se promašenom jer je poticala rast cijena.

Ključne mjere

Ekonomistica Maruška Vizek, jedna od autorica studije, smatra da su uvođenje poreza na nekorištene stanove i ograničavanje prenamjene stambenog prostora u prostor za kratkoročni turistički najam ključne mjere koje mogu dovesti do nekretnina dostupnijih građanima koji rješavaju stambeno pitanje.

'Ti se građani natječu za kupnju s dijelom domaće i strane populacije koja kupuje stanove u svrhu štednje i kratkoročnog najma. Na taj način postoji stalna neravnoteže u ponudi i potražnji, što dovodi do pogoršanja priuštivosti stambenog prostora obiteljima koje rješavaju stambeno pitanje', ističe Vizek.

Stoga podržava najavljenu poreznu reformu koja predviđa uvođenje poreza za sve stambene nekretnine koje ne služe za stanovanje te izjednačavanje poreznog opterećenja za kratkoročni i dugoročni najam.

  • +5
Nekretnine - Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vjeruje da će porez utjecati na postupno smanjenje potražnje za kupnju stanova u svrhu štednje i kratkoročnog najma te povećanje ponude nekretnina namijenjenih za stanovanje. U konačnici, to bi trebalo smanjiti i pritisak na rast cijena.

Registar nekretnina

Uz uvođenje poreza i ograničenja za prenamjenu stanova, spominju se druge mjere, poput povrata poreza na promet nekretnina ili dijela PDV-a za kupce prve nekretnine.

Vizek upozorava da će ta mjera podgrijati potražnju za stanovima, ali podržava je s obzirom na to da može smanjiti trošak kupnje stana za obitelji koje rješavaju stambeno pitanje.

Pritom naglašava da je važno uspostaviti učinkovit registar nekretnina da ne bi bilo zlouporaba u korištenju prava.