tportalov vodič

Sve na jednom mjestu: Donosimo odgovore na pitanja vezana uz porez na nekretnine

30.08.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Marko Primorac, potpredsjednik Vlade i ministar financija, u četvrtak je otkrio konture novog paketa poreznih izmjena, a on između ostalog uključuje uvođenje poreza na nekretnine. Provjerili smo tko će ga plaćati, a tko ne, koliko će iznositi i kako će se naplaćivati

Zašto su predstavljene samo konture poreza?

Kako su u javnost počele curiti informacije da će poreza na nekretnine ipak biti, iako je prije izbora HDZ govorio da je još rano za to, ministar je odlučio dati obrise prijedloga, a za ponedjeljak je zakazana konferencija za novinare na kojoj bi trebali biti poznati svi detalji.

Zašto se uvodi?

Kao razloge za njegovo uvođenje Primorac je naveo želju za povećanjem pravednosti poreznog sustava, odnosno prebacivanjem tereta oporezivanja s rada na imovinu, u ovom slučaju na nekretnine.

Kada bi se porez na nekretnine trebao početi primjenjivati?

Od početka iduće godine.

Što će biti s porezom na kuće za odmor?

Prema Primorčevim riječima, taj će se porez transformirati u novom paketu poreznih izmjena i postojat će samo porez na nekretnine te će se u nekoliko bitnih stvari razlikovati od postojećeg poreza. U čemu će se razlikovati? Razlikovat će se prije svega u rasponu, odnosno u vidu povećanja i gornje i donje granice. Trenutni porez na vikendice, odnosno na kuće za odmor, iznosi od 0,60 do pet eura, a visinu propisuju jedinice lokalne samouprave (JLS) i, ako su tako željele, nisu ga morale odrezati. Kolike će biti granice, Primorac nije želio reći, ali do novinara su stigle informacije da će ubuduće biti u rasponu od jednog do 10 eura po metru kvadratnom. Hoće li tako uistinu biti, doznat ćemo u ponedjeljak. Ono što je sigurno, a što je ministar potvrdio, to je da će gradovi i općine sada imati obvezu uvođenja poreza.

Pa zar porez na kuće za odmor već nije narastao početkom 2024. godine?

Odgovor je pozitivan. Do kraja 2023. godine bio je u rasponu od 0,66 do dva eura, nakon čega je uslijedila promjena na sadašnjih pet eura za metar kvadratni.

Znači li to da će porez biti jednak i za luksuznu vilu s bazenom i za trošnu kuću na rubu grada?

Do sada su JLS-ovi određivali isti porez za cijelo područje grada ili općine, bez obzira na stanje i lokaciju, odnosno na realnu vrijednost nekretnine. Porez se naprosto naplaćuje još uvijek po kvadraturi. Kako će to izgledati u budućnosti, za sada nije poznato, a je li pronađen neki pametniji model, trebalo bi biti poznato u ponedjeljak.

>>> Na interaktivnoj karti provjerite koliko u pojedinim dijelovima Hrvatske ima praznih stanova i kuća

Tko će sve plaćati porez na nekretnine?

Prema riječima ministra Primorca, porez će plaćati oni koji kratkoročno iznajmljuju nekretninu ili ako im je ona prazna.

  • +9
Marko Primorac - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Tko neće plaćati porez na nekretnine?

Porez na nekretnine, prema Primorčevim riječima, neće plaćati onaj tko živi u nekoj nekretnini, a i oni koji su svoju nekretninu dali u dugoročan najam. Prema prijedlogu, porezni obveznik i predmet oporezivanja utvrđivali bi se u ožujku tekuće godine za tu godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu te tko bude iznajmljivao nekretninu u određenoj godini barem deset mjeseci, taj ne bi plaćao porez na nekretnine.

Znači li to da će porez na nekretnine plaćati i netko tko ima staru i trošnu kuću negdje na Baniji, u Dalmatinskoj zagori ili Slavoniji, u kojoj nitko ne živi, odjavljena je i s HEP-ova brojila i nemoguće ju je staviti na tržište, odnosno iznajmiti ili prodati? Hoće li biti kakvih iznimki?

Na takve situacije je za 24 sata upozorio i Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK i vlasnik agencije Opereta, kazavši da bi država uvođenjem poreza u ruralnim sredinama, u kojima ne postoji interes za najam takvih nekretnina, dodatno opteretila ljude kojima je nekretnina možda i opterećenje jer je ne mogu prodati ni iznajmiti. Drugim riječima, ako se država ozbiljno pozabavila ovim problemom, iznimki bi trebalo biti. No i za ovu situaciju trebat će pričekati ponedjeljak.

Hoće li biti progresivnog oporezivanja, odnosno hoće li netko tko ima nekoliko stanova/vikendica u Zagrebu ili negdje na moru plaćati nešto ekstra ili će sve ostati u domeni plaćanja koliko odredi JLS?

Primorac o tome nije govorio, ali neslužbeno se govori da progresivnog oporezivanja neće biti, već da će se porez plaćati za svaku nekretninu koliko za nju odredi JLS, bez obzira ima li netko drugu i/ili treću nekretninu u istom gradu ili na nekoj drugoj lokaciji.