protiv nejednakosti

Prve reakcije na porezne izmjene: 'Ovo će stvoriti novu nepravdu'

29.08.2024 u 20:33

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac otkrio je u četvrtak konture novog paketa poreznih izmjena, koji između ostalog uključuje uvođenje poreza na nekretnine transformacijom poreza na kuće na odmor, kao i izjednačavanje poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma

Najavljena je i mjera koja bi trebala potaknuti povratak onih koji su u potrazi za boljim životom i poslom napustili Hrvatsku, a uključivat će oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak u određenom vremenskom razdoblju.

'Tome se oštro protivimo. To je mjera za koju smo uvjereni da dovodi i stvorila bi nove nepravde i nove nejednakosti, ni u kom slučaju to ne možemo podržati', komentirao je Damir Bakić iz Možemo! za Dnevnik Nove TV.

Primorac se ne slaže s konstatacijom da će ta mjera biti diskriminatorna po one koji su cijelo vrijeme u Hrvatskoj i tu rade, s obzirom da se nalazimo u situaciji nedostatka radne snage, a potražnja je velika.

'Mi možemo moralizirati, pasivno stajati sa strane i ne činiti ništa, ili se možemo uhvatiti u koštac s ovom situacijom i pokušati na sve moguće načine privući ljude i vratiti ih u Hrvatsku', izjavio je Primorac.

Oporba pozdravlja obračun sa rentijerstvom, ali i podsjeća da je upravo HDZ takav sustav godinama stvarao i branio.

'Red kao takav treba uspostaviti jer se događa da stranci grade i iznajmljuju zgrade na obali za nikakve naknade. Međutim kad vlada govori o poreznoj reformi, najbolje smo to vidjeli kod prireza kojeg nisu smanjili ljudima nego ga ubacili u porez na dohodak i svalili to na lokalnu upravu', rekao je Mostov Zvonimir Troskot.

Detalja i povoda za neslaganje će sigurno biti još mnogo, a vlada ih planira predstaviti u ponedjeljak.