ministar financija

Primorac otkrio kako će izgledati porez na nekretnine i tko će ga sve plaćati

29.08.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Marko Primorac, ministar financija, nakon sjednice Vlade govorio je o uvođenju poreza na nekretnine. Naveo je da je ideja da se izjednači tretman dugoročnog i kratkoročnog najma nekretnina

Kazao je da se porez na nekretnine planira uvesti transformacijom postojećeg poreza kuća za odmor.

'U tom kontekstu u ponedjeljak ćemo predstaviti izmjene, a cilj je proširiti bazu nekretnina koje će se obuhvatiti porezom te izmijeniti raspon i uvesti obvezu raspona kojim će se oporezivati takve nekretnine. Propisat ćemo da sve jedinice lokalne samouprave imaju taj porez s ciljem ostvarenja našeg cilja, a to je prebacivanje tereta s oporezivanja rada na oporezivanje nekretnina', kazao je Primorac.

Dodao je da je prijedlog da se poveća i donja i gornja granica za oporezivanje, ali nije želio otkriti konkretne brojke kazavši da to ostavlja za ponedjeljak.

'Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale, bilo fizičke, bilo pravne osobe, ako imaju nekretninu - plaćat će porez', rekao je ministar.

Istaknuo je da je prijedlog da se porezni obveznici utvrđuju u ožujku za tekuću godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu te u tekućoj godini iznajmljuje nekretninu barem deset mjeseci ne bi plaćao porez.

Rast osobnog odbitka na 600 eura

'Onaj tko bude kraće iznajmljivao nekretninu ili ako ta nekretnina bude stajala prazna, on će plaćati porez', naveo je ministar i dodao da država može pratiti sve te da može pratiti razne pojavnosti.

Za ponedjeljak je najavio i predstavljanje prijedloga kojim će se povećati osobni odbitak na 600 eura i ulazak u sustav PDV-a podizanjem praga s 50 na 60 tisuća eura.

'Svi elementi vezani za osobni odbitak će rasti', rekao je Primorac.

Najavio je da će se povećati i paušal za kratkoročni najam u turizmu.

'To su sada iznosi koji su prilično smiješni i na neki način utjecali su na tržište nekretnina i gospodarstvo u cjelini. Motivirali su ljude da ulože višak sredstava u nekretnine i bave se rentijerstvom. To nije dobro niti je održivo', rekao je Primorac i dodao da je velik broj poduzetnika svoju dobit umjesto u razvoj tvrtki investirao u nekretnine.

Kazao je da je i dugoročni ugovorni najam blago oporezovan.

'Postavlja se pitanje koliko je opravdano da su dohodci po nekim drugim osnovama drugačije oporezovani, a zašto je primjerice onaj od najma u povoljnijem tretmanu od nesamostalnog rada. Dugoročni najam sada se oporezuje na način da je od najamnine 30 posto neoporezivo, a na 70 posto plaća se 12 posto poreza. To je blago porezno opterećenje u odnosu na porez na dohodak. Porez na kratkoročni najam, ako uzmete u obzir to da je većina jedinica lokalne samouprave utvrdila paušalni iznos na donjoj granici od 19,99 eura, pa ako imate apartman s tri sobe po dva kreveta, to je šest kreveta i 120 eura godišnje. A osoba s tim apartmanom može ostvariti od najma do 40 tisuća eura i da ne uđe u sustav PDV-a. To je koncept koji rezultira poreznim opterećenjem kratkoročnog najma od dva do 2,5 posto. Povećanjem ili izjednačavanjem poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma doći će do značajnog povećanja poreznog opterećenja kratkoročnog najma', rekao je Primorac i dodao da je cilj izjednačavanje poreznog opterećenja od kratkoročnog i dugoročnog najma.

Istaknuo je da će u ponedjeljak predstaviti i mjeru koja će biti poticajna za iseljenike, odnosno da će predložiti oslobađanje od poreza na dohodak na određeno vremensko razdoblje za sve one koji se odluče vratiti.

Upitan hoće li ta mjera biti diskriminatorna prema svima koji ovdje sada rade odgovorio je negativno.

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, nije želio otkriti koliko će iznositi porez na nekretnine, kazavši da će se održati još jedan krug analize cijena i prihoda. Ali otkrio je još jednu vrstu nekretnina na koje se neće plaćati porez na nekretnine.

'Porez se ne bi plaćao na one jedinice koje nisu u funkciji, odnosno nisu osposobljene za stanovanje, nisu spojene na električnu mrežu i slično. One nekretnine koje nisu i ne mogu biti useljive, na njih se ne bi plaćao porez na nekretnine', rekao je Bačić. Dodao je da je cilj da se nekretnine koje se koriste za kratkoročni najam pretvore u one za dugoročni najam, a onda će, smatra, pasti i cijene najma nekretnina.