konferencija u HUP-u

'Suradnja s AIIB-om velika je prilika za širenje hrvatskih kompanija na azijskom tržištu'

03.09.2024 u 11:40

Bionic
Reading

Domaćim poduzetnicima u utorak su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) prezentirane poslovne mogućnosti koje im pruža suradnja s Azijskom infrastrukturnom investicijskom bankom (AIIB). U uvodnom dijelu konferencije govorio je ministar financija Marko Primorac

Istaknuo je da AIIB hrvatskim kompanijama nudi mogućnost sudjelovanja u postupcima javne nabave koje provodi ta banka.

'Većina tih projekata je u Aziji, što je prilika za širenje potencijala na azijsko tržište i to posebno na infrastrukturnim projektima u transportu, energetici, vodoopskrbi, telekomunikacijama i drugim ključnim sektorima', rekao je Primorac.

Rast AIIB-a je od njegovog osnutka impresivan, dodao je ministar. Do prošle godine banka je odobrila 50,5 milijardi dolara za financiranje 252 projekta u 36 država, većinom u Aziji. Samo lani odobreno je 11,6 milijardi dolara za potporu 50 projekata.

'To samo pokazuje snagu AIIB-a i veliki potencijal koji naši poduzetnici mogu ostvariti', naglasio je Primorac.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber izjavila je da su hrvatski izvoznici snažni i sve prisutniji na globalnim tržištima. AIIB im u tom širenju može još više pomoći.

  • +16
Konferencija HUP-a Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

'Nudi nam jak poticaj za još snažniji nastup na drugim tržištima, što posljedično znači razvoj kapaciteta, iskustva i izgradnju prepoznatljivosti. Ovakva suradnja snažan je institucionalni alat poticanja razvoja poduzetnika uz partnera koji predstavlja autoritet i sigurnost', poručila je Weber.

Azijska infrastrukturna investicijska banka osnovana je 2015. na inicijativu vlade Narodne Republike Kine, a sjedište joj je u Pekingu. Hrvatska je članica AIIB-a od prosinca 2021. godine.