PROLJETNI OPTIMIZAM

Vrdoljak: Vidim znakove oporavka

01.03.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Ovo je sada dno koje smo morali dotaknuti, a od dna čovjek se može odgurnuti i krenuti prema gore, ustvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Novom Marofu gdje je došao na Dane poduzetnika u društvu s predsjednikom HNS-a Radimirom Čačićem

'Koalicija je stabilna'

'Čitavo vrijeme imamo stabilnu koaliciju, tako da ne bih odustajanje od poreza na nekretnine nazivao ničijom pobjedom niti stabilizacijom koalicije. Naš je stav bio samo da trebamo pričekati određeno vrijeme odnosno do trenutka rasta BDP-a jer se ne može u recesiji dodatno opteretiti građane. Ništa drugo. Tog stava smo i danas. Kolege su na dobrom putu da tehnički i na sve druge načine se pripreme do trenutka kada ćemo imati gospodarski rast', rekao je Vrdoljak.

Gospodarske pokazatelje iz ove godine, osobito one koji su vidljivi na njezinom početku, Vrdoljak ocjenjuje najnižom točkom na koju će pasti hrvatsko gospodarstvo budući da već vidi znakove oporavka.

'Uvoz nam je ostao na istoj razini, dok je nam izvoz raste za šest posto. Čak i prihodi od PDV-a nam rastu. Ono što je srušilo BDP je veliki pad potrošnje građana koji očigledno ne vjeruju u bolje sutra. No tu smo zato da im damo tu vjeru', naglasio je Vrdoljak.

Ministar gospodarstva vjeruje da će 2013. biti prekretnica kada će negativni pokazatelji postati pozitivni, iako poduzeća gotovo svakodnevno odlaze u stečaj ili se suočavaju s ozbiljnim problemima poput Varteksa koji je izgubio distribuciju Levi'sa.

'Gotovo na dnevnoj bazni komuniciramo sa svim tvrtkama u problemima, ne samo s Varteksom. Istina puno je takvih tvrtki u cijeloj zemlji, puno ih je u predstečajnoj nagodbi ili stečajnim postupcima koji ponekad završavaju uspješno. Tako samo upravo jutros razgovarali s kolegama iz Varteksa i tražimo rješenje da premostimo sadašnju situaciju i omogućimo život najprije u kratkoročnom periodu, a zatim u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om dugoročnu opstojnost kompanije. No ne mogu jamčiti uspjeh u tim pregovorima ali ćemo dati sve od sebe da i sudjelovanjem države u tim razgovorima povećamo šanse da banke pokažu dobru volju prema Varteksu,' rekao je Vrdoljak dodavši da će se u Varteksu, kao i u Coningu, pokušat će se vidjeti koje je to zdravo tkivo

Obećavši da će dati sve od sebe da se spasi zdravo tkivo u Varteksu i Coningu kao i nizu drugih tvrtki ministar gospodarstva naglasio je kako želi poduzetnicima okupljenim na Danima poduzetništva Novog Marofa dati optimizam i vjeru da dolaze bolji dani.

'Među okupljenima vidim ljude koji imaju dobre ideje, kao što je izgradnja centra za nanotehnologije u Novom Marofu. To je vrlo ambiciozno jer je riječ o velikom projektu. Neki se čude zašto u Novom Marofu, ali to nije bitno. Bitno je da su ljudi ambiciozni i takvi će imati punu podršku Vlade u pripremi i realizaciji ovog i sličnih projekata. Idemo biti ambiciozni ne samo u Novom Marofu nego u zemlji', optimistički je poručio Vrdoljak.