NIKAD MIRA U PODRAVCI

Za fondove Jurčić još nije predsjednik NO-a

21.10.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Obvezni mirovinski fondovi, koji imaju 21,5 posto dionica Podravke, samo pet postotaka manje nego država, nezadovoljni su jer njih nitko nije pitao što misle o izboru novog prvog čovjeka Podravkina NO-a. Tako se početna euforija zbog kandidature Ljube Jurčića, kao jakog čovjeka i stručnjaka, za predsjednika Nadzornog odbora Podravke brzo stišala

Dubravko Štimac, član NO-a Podravke, predstavnik PBZ CO obveznog mirovinskog fonda, koji ima 6,46 posto dionica i neformalni je glasnogovornik drugih mirovinskih fondova, Podravkinih dioničara, najavljuje čak svojevrsni kopernikanski obrat u vođenju tvrtke.

Fondovi su nezadovoljni činjenicom da se država ponaša kao većinski, a ne samo kao najveći dioničar. Tražit će i promjenu sastava Nadzornog odbora jer oni sada, sa 21,5 posto dionica, imaju samo jednog predstavnika u NO-u, dok država, sa 26 posto, ima najmanje dva člana. Koliko ih je točno i tko u tom Nadzornom odboru od 11 članova brani čije interese, ne zna čak ni Dubravko Štimac, višegodišnji član toga tijela. Prema sadašnjem statutu, od 11 članova NO-a, osam ih biraju dioničari na Glavnoj skupštini, dvojicu imenuje HFP, a jednog Radničko vijeće.

Jadranka Kosor i Ljubo Jurčić

'Pripremamo prijedlog izmjena sastava Nadzornog odbora koji će odražavati stvarno stanje', najavljuje Štimac, ali ne želi da taj prijedlog novinari objave prije nego što ga predstavi svojim kolegama u NO-u. No, jasno je da će tražiti da više predstavnika mirovinskih fondova bude u NO-u. Za svoje zahtjeve mirovinci imaju jake argumente koje im se nitko neće usuditi osporiti: mogu oni i prodati dionice iz svog portfelja, što norveški fond Skagen Kon-Tiki jedva čeka jer navodno kupuje dionice za norvešku prehrambenu kompaniju Rieber & Son koja želi preuzeti Podravku.

Štimac potvrđuje da su dioničari nezadovoljni ponašanjem države koja odlučuje o Podravki kao da joj je stopostotni vlasnik. Stoga ni Ljubu Jurčića još ne naziva predsjednikom NO-a jer, kaže, 'predsjednika Nadzornog odbora Podravke ne imenuju ni premijer ni političari nego članovi NO-a na svojoj sjednici'.

I sam Jurčić, nakon prvobitnih eksplicitnih izjava o svojoj novoj poziciji, počinje reterirati. Jučer nam je nekoliko puta naglasio da još nije predsjednik NO-a, nego samo kandidat za predsjednika. Smatra da Podravka treba nove investicije, pri čemu će žrtvovati kratkoročnu profitabilnost da bi dugoročno povećala svoju vrijednost.

'Špekulanti će biti protiv takve politike jer oni traže kratkoročnu korist, no Podravka ima dosta investitora koje zanima dugoročna vrijednost kompanije. Među njima su svakako mirovinski fondovi', kaže Jurčić.

Očito Jurčić računa na potporu mirovinskih fondova svojoj politici, no nije sigurno da će tu potporu i dobiti. Mirovinci smatraju da se on, nakon isticanja njega kao kandidata za predsjednika, malo zaletio pričom o svojim strateškim planovima i podsjećaju da Nadzorni odbor ne provodi i ne zacrtava strategiju, nego to čini Uprava, a NO samo kontrolira čini li ona to dobro.