tržište kapitala

Zagrebačka burza: Blok promet podigao likvidnost, SPAN dobitnik dana

Bionic
Reading

Zadnji dan sezone kvartalnih rezultata donio je pregršt objava od strane kompanija, koje su uvelike utjecale na kretanje cijena pojedinih izdanja. Gledano kroz prizmu dioničkih indeksa trgovanje je davalo tek privid nezanimljivog, jer je CROBEX zaključio bez promjene nakon šest uzastopnih dana rasta, ali su zato individualna izdanja imala osjetne volatilnosti

Uži indeks CROBEX10 je upisao blagi pad od oko 0,1 posto, a sektorske gubitnike predvodi indeks građevinskog sektora sa padom od oko 1,1 posto. Međutim likvidnost je skočila na čak 5,3 milijuna eura prometa, što je najviše od sredine ožujka, ali se to u prvom redu može zahvaliti blok transakciji inače slabo likvidnom dionicom Mon Perina u iznosu od 3,9 milijuna eura.

Redovan promet je bio skromniji, svega 1,3 milijuna eura protrgovane vrijednosti, gdje je u fokusu bila dionica SPAN-a sa oko 235 tisuća eura prometa i skokom cijene od gotovo 10 posto, što joj je priskrbilo titulu dobitnika dana. To se dogodilo nakon što je kompanija objavila snažan rast prihoda u kvartalu. Po prometu slijedi dionica Končara koja je prikupila oko 150 tisuća eura prometa, uz pad cijene od 1,6 posto, njen drugi uzastopni, nakon šest dana eksponencijalnog rasta.

Gubitnik dana je dionica Janafa, koja je potonula 6,1 posto, iako na skromnom prometu od manje od 2 tisuće eura i usprkos vijesti od dan ranije o potpisanom ugovoru o skladištenju nafte s ENI Trade&Biofuels. Slabe izvedbe su imale i dionice Ingre i Jadroplova sa minusima od 3,5 posto i 2,3 posto, Na suprotnoj strani, uz već spomenuti SPAN, među dobitnicima možemo još izdvojiti dionice Croatia osiguranja i Luke Ploče koje su skočile 6,9 posto i 6,2 posto, čime je dionica Luke Ploče ponukana kvartalnim rezultatima ipak prekinula negativnu seriju od četiri uzastopna dana pada.

Dobitnik dana: SPAN +9,64% 54,60

Gubitnik dana: Janaf -6,08% 850,00

CROBEX: +0,00% 2.987,50