tržište kapitala

Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali, Končar i dalje u fokusu

Bionic
Reading

Nakon snažnog pada u petak, domaće tržište kapitala je novi trgovinski tjedan otvorilo u zelenom teritoriju, iako su indeksi zaključili s blagim pomacima.

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 2.926,3 bodova, što predstavlja minimalni rast 0,1 posto, dok je uži indeks CROBEX 10 ojačao 0,3 posto. Svi sektorski indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, pri čemu se najviše na udaru našao indeks građevinskog sektora, s padom od 1,7 posto, osim indeksa turističkog sektora, koji je ojačao 0,4 posto.

Ukupan dionički promet je oslabio na 850 tisuća eura, pri čemu je u fokusu investitora ponovno bila redovna dionica Končar D&ST, s prometom od 218 tisuća eura i padom cijene od 1,2 posto. Među aktivnijim izdanjima su se našle i dionice Spana, koje su na prometu od 88 tisuća eura potonule 2,4 posto, a slijede ih dionice Dalekovoda, s prometom nešto manjim od 81 tisuće eura i rastom cijene od 1,2 posto, čime joj je pripala titula dobitnika dana.

Dobre cjenovne izvedbe imale su i dionice Končar Elektroindustrije, koje su nakon snažnog pada u petak ojačale 1,1 posto te time povratile dio izgubljene vrijednosti, te dionice Medike, čija je cijena porasla 0,9 posto. Ericsson Nikola Tesla je u ponedjeljak izvijestio o novim ugovorenim poslovima u vrijednosti od oko 14 milijuna eura, nakon čega mu je cijena ojačala blagih 0,5 posto.

S druge strane, titula gubitnika dana je pripala dionici Lošinjske plovidbe, čija je cijena potonula 6,3 posto, a slijede je dionice Ingre s padom cijene od 4,6 posto te dionice već spomenutog Spana, koji je na vrijednosti izgubio 2,4 posto.

Dobitnik dana Dalekovod +1,20% 3,38

Gubitnik dana Lošinjska plovidba -6,29% 29,80

CROBEX +0,11% 2.926,33