tržište kapitala

Zagrebačka burza: Likvidnost potonula, Končareva izdanja u fokusu

Bionic
Reading

Postepeno se sliježu dojmovi nakon sezone kvartalnih rezultata, pa je samim time i likvidnost osjetno splasnula. U petak je protrgovano oko 820 tisuća eura, što je ispod prosjeka za ovu sezonu kvartalnih rezultata kada je promet u prethodnih sedam trgovinskih dana iznosio u prosjeku oko 2,8 milijuna eura

Dionički indeksi su nastavili blago u crvenom, te je CROBEX je izgubio 0,4 posto, njegov drugi uzastopni dan pada nakon pozitive serije od osam dana, a CROBEX10 je upisao sličnih 0,4 posto minusa, kojemu je to četvrti negativan dan. Međutim pad na domaćem tržištu je bio znatno umjereniji nego korekcije na globalnim burzama, gdje su ključni američki i europski indeksi u petak bili i preko 2 posto u minusu.

U fokusu na domaćem tržištu su bila Končareva izdanja, gdje je povlaštena dionica Končar D&ST-a na prometu od 180 tisuća eura upisala pad cijene od 2,4 posto, dok je dionica Končara na 107 tisuća eura prometa oslabila 1,6 posto. Slabe izvedbe su imale dionice Ilirije i Dalekovoda sa minusima od 4,1 posto i 2,6 posto, a sa slabom izvedbom nastavlja i dionica Zagrebačke burze koja je izgubila 2,5 posto na vrijednosti, nakon pada od preko 9 posto dan ranije.

Među petnaest najlikvidnijih izdanja prevladavali su gubitnici uz iznimke dionice Viktora Lenca koja je porasla 1,5 posto te Hrvatskog Telekoma sa 0,6 posto plusa. Dobitnik dana, iako na skromnijem prometu od tek nešto iznad tisuću eura, je dionica Plave lagune sa 1,7 posto plusa.

Dobitnik dana: Plava Laguna +1,73% 352,00

Gubitnik dana: Ilirija -4,13% 23,20

CROBEX: -0,44% 2.972,28