inovacija na tržištu

Zamjena domova: Znate li da možete ljetovati bilo gdje uz minimalne troškove?

24.06.2024 u 09:13

Bionic
Reading

HomeExchange.com je najveći svjetski portal za zamjenu domova te omogućuje putovanje bez troškova smještaja. Aktiviranjem svoje nekretnine putem ovog servisa, možete besplatno boraviti u mjestu koje želite posjetiti bilo gdje u svijetu

HomeExchange funkcionira tako da ponudite svoju vikendicu ili stan u zamjenu za određenu nekretninu bilo gdje u svijetu. Ovaj servis pokrenuo je 1992. Amerikanac Ed Kushins modificirajući ideju klasičnog time sharinga.

Koncept je dogradio tako što je umjesto plaćanja u novcu uveden princip kratkoročnih zamjena, stoga iznajmljivanjem vlastite nekretnine u razdoblju u kojem u njoj ne boravite stječete pravo korištenja smještaja diljem svijeta.

Na globalnoj stranici HomeExchange nalazi se oko 270 tisuća kuća i apartmana u 145 zemalja. U ponudi ima svega - od skromnih apartmana do raskošnih vila s bazenom. Hrvatska ima svoju lokaliziranu stranicu putem koje se možete uključiti u svjetsku mrežu. U našoj zemlji trenutno se nudi 550 nekretnina za zamjenu, a interes za posjet našoj zemlji izuzetno je velik.

Oglašavanjem svoje nekretnine i uplatom godišnje članarine od 160 eura stječete pravo na neograničen broj zamjena.

Na stranici postoji i kalkulator pomoću kojeg možete izračunati koliko ćete uštedjeti na troškovima smještaja. Primjerice, ako četveročlana obitelj putuje u Rim na tjedan dana, uštedjet će 1197 eura.

Kako funkcionira?

Nakon učlanjivanja potrebno je izraditi profil na kojem oglašavate nekretninu za zamjenu, predstavljate sebe i svoju obitelj te navodite destinacije koje želite posjetiti. Za privlačenje što više korisnika važno je da ga opremite atraktivnim fotografijama i korisnim informacijama te da u kalendaru naznačite termine dostupne za korištenje.

Putem tražilice možete pronaći smještaj u destinacijama koje vas zanimaju. Komunikaciju sa zainteresiranim članovima možete obavljati putem sustava za slanje personaliziranih poruka ili korištenjem drugih kanala (Skype, Facebook, mobitel).

Kada su detalji dogovoreni, zamjenu treba odobriti i registrirati u sustavu.

  • +3
Izvor: Profimedia / Autor: Stephane Mouchmouche / AFP / Profimedia

Koje opcije zamjena postoje?

Kao član HomeExchangea, zamjenu možete realizirati na više načina. Ako imate na raspolaganju nekretninu u kojoj ne živite, onda ste u prednosti jer se to ne mora odviti u isto vrijeme.

Klasična zamjena podrazumijeva pronalazak obitelji s kojom ćete zamijeniti stan na određeno razdoblje. Ako se dogovorite za isti termin, mijenjate svoj dom u isto vrijeme i u istom trajanju. Boravite u domu te obitelji, a ona u vašem. Ovo je najčešći način zamjene jer većina ljudi mijenja stan u kojem živi.

Zamjena se može odvijati i u različitom terminu i trajanju. Primjerice, ljeti možete otići u zamjenski dom na tri tjedna, a vaši partneri mogu koristiti vaš dom najesen u trajanju od dva tjedna.

  • +7
Izvor: EPA / Autor: ALEXANDROS BELTES

Ako želite otići na neku destinaciju, a ne možete dogovoriti klasičnu zamjenu, možete koristiti opciju zamjene putem bodova (nerecipročna zamjena). Davanjem svog smještaja bez klasične zamjene možete ostvariti GuestPoints bodove, a koristit ćete ih za 'plaćanje' smještaja kod nekog drugog člana.

Primjerice, vaša obitelj odlazi na 10-dnevni odmor u Francusku i boravit ćete u domu drugog člana za 100 GuestPoints bodova za noć. Putem servisa HomeExchange dajete domaćinu 600 GP bodova za svoj odmor, a on može koristiti dobivene bodove za organizaciju svog odmora po želji.

Treba naglasiti da se nakon prijave na HomeExchange vašoj nekretnini pripisuje određeni broj bodova po noćenju ovisno o lokaciji, broju raspoloživih kreveta i opremljenosti.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako izbjeći zamke?

Prilikom zamjene vrijedi pravilo da se stan ostavlja u istom stanju u kojem je preuzet. Potpune sigurnosti nema i to vam nitko ne može garantirati, tako da je sve na povjerenju i poštivanju dogovora.

Ako se želite dodatno osigurati, možete potpisati ugovor u kojem se navode prava i obaveze te detalji korištenja smještaja. Obrazac ugovora možete naći na stranici HomeExchangea. Također, možete platiti policu osiguranja od potencijalne štete.

Vaše ponašanje podliježe ocjenjivanju članova, što znači da kao korisnici i pružatelji smještaja možete biti javno pohvaljeni ili kritizirani. Naravno, reference utječu na interes za zamjenu.

U slučaju manje štete (razbijena vaza, čaša i sl.), običaj je da korisnik smještaja zamijeni ili popravi oštećeno ili ostavi određenu svotu novca za naknadu štete.

Korisno je ostaviti u stanu vodič s pravilima korištenja i napomenama što se smije, a što ne smije raditi u njemu. Ako pak imate neke vrednije stvari, možete ih skloniti u jednu prostoriju te je isključiti iz upotrebe.

sve osim nogometa

Učitavanje...