NAJVEĆA PLAŽA NA JADRANU

Žnjan iz zraka: Pogledajte kako napreduje impresivan splitski projekt

24.09.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Na gradilištu najvećeg splitskog projekta u novijoj povijesti, 45 milijuna eura vrijednom preuređenju kupališta Žnjan, šest mjeseci nakon početka radova naziru se konture buduće najveće plaže na istočnoj obali Jadrana

Dovršeni su betonski radovi na čak pola kilometra dugačkoj javnoj garaži s oko tisuću parkirališnih mjesta i sportskim terenima na krovovima, a sada slijedi njeno unutarnje uređenje. Garaža je ujedno najsloženiji objekt novog Žnjana, čiji se dovršetak očekuje do svibnja iduće godine.

'Velika javna garaža značajno će rasteretiti promet, osigurati parking za građane ovog dijela grada te se skladno uklopiti u cjelokupan kompleks koji će, već sada je jasno, biti impresivan. No garaža nije cilj sama po sebi. Svima koji dolaze na Žnjan osigurat ćemo javni prijevoz kako bi što lakše pristupili plaži i uživali u brojnim sadržajima i događanjima. Radovi teku prema planu, a nadamo se povoljnim vremenskim uvjetima da bismo olakšali ovaj zahtjevan posao vrijednim radnicima. Zahvaljujem im na dosadašnjem izvrsno obavljenom poslu. Zaista je privilegija svjedočiti nastajanju jedne od najljepših plaža na Mediteranu. Vjerujem da svi s nestrpljenjem iščekujemo sljedeće ljeto, kada će otvaranje ove plaže označiti novo razvojno poglavlje, ne samo za Žnjan, već i za cijeli Split', objavio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak nakon obilaska gradilišta.

Ondje se trenutno dovršavaju betonski radovi i na više budućih ugostiteljskih objekata, obavljaju se pripreme za postavljanje kupole amfiteatra s tri tisuće mjesta u gledalištu, a uskoro će biti 'navučena' i druga velika skakaonica u more. Iz zračnih snimki vidljivo je da je već uređen i dio priobalne šetnice.

Žnjan će pored toga imati niz sportskih terena, igraonice i sadržaje za djecu, skate park, vodeni trg, biciklističke staze i šetnice, labirint, vježbaonice na otvorenom i slično.

Predviđena je sadnja čak 48 tisuća četvornih metara zelenila, čime će ova plaža postati druga najveća zelena zona u Splitu, odmah nakon Park-šume Marjan.

Žnjan iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: žnjan.hr

'Ovo je za sve nas, koji svaki dan živimo ovo gradilište, veliki milestone! Uz dobro planiranje i koordinaciju, velike napore i odricanja svih inženjera i radnika, uz temperature na gradilištu nerijetko preko 40 stupnjeva ovog ljeta, odrađen je najzahtjevniji dio radova unutar rokova. Cijelo ljeto nije bilo predaha, ali kada vidite finalni rezultat, onda znate da se to isplati. Ne bude li većih vremenskih nepogoda, očekujemo da će preostali betonski radovi biti gotovi krajem ove godine, nakon čega nam slijede instalacije i opremanje objekata te završno uređenje', rekao je Zoran Jakelić, voditelj projekta iz gradske tvrtke Žnjan.

Iz ove tvrtke poručili da će se tijekom listopada na dijelovima platoa, gdje se betonski radovi budu privodili kraju, odmah započeti s pripremom terena za hortikulturu i zelenilo.

Izvođač radova na gradnji ovog projekta je konzorcij okupljen oko splitske tvrtke Lavčević.