Svaki zahtjevniji gurman zna da je Louis XV-Alain Ducasse najprestižniji restoran Monaka, mjesto posvećeno dobrom ukusu i mašti, u kojem se autentičnost i kulinarska elegancija uvijek spajaju u cilju vrhunskoga užitka gosta. Zato nije mala stvar podsjetiti da ove godine Louis XV slavi 35. godišnjicu postojanja pod nadzorom Alaina Ducassea, jednog od najvećih chefova naše ere.
Evo kako je sve počelo. U svibnju 1987. Ducasse je otvorio vrata svog prestižnog restorana u Monte Carlu, i to pod nimalo lakim okolnostima. Naime, princ Rainier II od Monaka i resort Monte-Carlo SBM (Société des bains de mer de Monaco) povjerili su mu zastrašujući zadatak da Louis XV pretvori u prvi hotelski restoran koji će biti nagrađen s tri Michelinove zvjezdice. Rok - najviše četiri godine.
Usprkos teškoćama, samo trideset i tri mjeseca poslije, Alain Ducasse, koji je tada imao 33 godine, dokazao je da je dorastao izazovu - restoranu Louis XV Michelin je dodijelio maksimalne tri zvjezdice. No, ono što se tada nije znalo jest da je avantura tek započela.
Louis XV smješten je u Hôtel de Parisu na trgu Casino, u srcu Monte Carla. U trenutku kada gost izađe iz rotirajućih ulaznih vrata, instantno uroni u povijest ove legendarne palače koja tako uvjerljivo dočarava elegantna mjesta belle epoquea. Ulaskom u Louis XV, oni koji traže kulinarske doživljaje započinju putovanje na kojem vrijeme jednostavno staje.
Raskošna blagovaonica nadahnuta Versaillesom, freske, baršun, kristalni lusteri i velika ogledala, fini porculan…, sjajan su dekor za besprijekornu poslugu, diskretni balet pažljivog osoblja, u potpunosti posvećen užicima pedesetak gostiju.
Louis XV nalazi se u samome središtu Rivijere, okrenut Mediteranu i posvećen 'slatkome životu'. Kulinarski identitet restorana nametnuo se od samog početka, ponajviše zahvaljujući geniju Alaina Ducassea, ali i mjestu na kojem se nalazi. Smješten između kopna i mora, među brežuljcima Nice i Ligurije, bogata i velikodušna priroda ovog područja izvor je beskrajne inspiracije za Alaina Ducassea. Njegova jela prate prirodu usporedno s godišnjim dobima, a njihova je bit uvijek u koncentraciji okusa, mirisa i boja, uz dobru dozu osjećaja i strasti, ali i logičnosti i strogosti.
Danas je Louis XV za francusku gastronomiju ono što je Eiffelov toranj za Pariz - znamenitost, adresa koja se ne može zaobići, ikona..., mjesto gdje se kult hedonizma stapa s tradicijom francuske umjetnosti življenja i zabave. Upravo u tom hramu klasicizma Alain Ducasse poziva svoje goste da kušaju njegove najpoznatije kreacije – od osobne verzije bouillabaissea, preko carpaccia od cipla bataša s ikrom ježinca, njegovog cappon magroa te eklade od plavog jastoga s rabarbarom i borovicama, pa do slatkih delicija kao što su soufflé od grejpa i baba au rhum. Sve prate i rijetkosti s vinske karte jednog od najljepših podruma na svijetu.
Kuhinja restorana Louis XV, koju od 2011, uz Ducasseov nadzor, vodi chef Dominique Lory, precizna je i delikatna, a točnost okusa prisutna je u svakome jelu, što gostu uvijek garantira doživljaj bez premca.
Tijekom godina kada je učio kod velikana francuske kuhinje (Michel Guérard, Roger Vergé i Alain Chapel), Alain Ducasse je upijao ono što je postalo kamenom temeljcem njegove kulinarske filozofije - uzvisiti namirnice bez da im se naruši bit i tražiti izvorne okuse, na način da chef samo s mjerom i poniznošću tumači ono što mu nudi priroda. Tu je filozofiju zadržao do danas, kada njegov Louis XV slavi 35. rođendan. Premda u svijetu trenutačno vodi tridesetak lokala, taj je restoran ostao perjanica njegova carstva i simbol modernizirane klasične francuske kuhinje. Pa ukoliko ste u prilici i želite potrošiti, računajte na trošak od oko 600 eura po osobi i pridružite se rođendanskom slavlju.