BLOG: VITA JELA

Idiotizmom na Jasenovac

08.07.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Idiotizmom na Jasenovac

Jasenovac je bio radni logor – ustvrdio je u izjavi za HTV javnosti prilično nepoznati Josip Miljak, predsjednik Hrvatske čiste stranke prava koja u Zagrebu organizira veliki skup više europskih fašistoidnih stranaka. Na pitanje novinarke znači li njegova izjava poricanje zločina koji su se u Jasenovcu dogodili, Miljak je odvratio: 'Otkud vi tvrdite da je zločina bilo? Imate vi dokaze?'

Dokaza, naravno, ima. Previše. Šef HČSP-a vjerojatno nije toliko neobrazovan da ne bi mogao znati za desetke tisuća pobijenih u jasenovačkom logoru. Ali je, očito, apsolutni ignorant povijesnih činjenica i svakog, pa i elementarnog morala. Treba zaista imati đon obraz da bi se jasenovačku tvornicu smrti nazvalo radnim logorom.

Miljak je politički marginalac, ali na njegove se političke bljuvotine ne može odmahnuti rukom. U državama koje iz vlastitog iskustva znaju kako izgleda crnokošuljaški marš od marginalca do Fuhrera njegove bi izjave bile utužive i na noge bi podigle svu civiliziranu javnost. U Hrvatskoj takvi tipovi još nalaze jatake: Matica hrvatska s poricateljem jasenovačkog zločina pregovarala je o ugošćavanju njegova bala vampira u svojim prostorima. U proteklih dvadesetak godina hrvatska se javnost navikla na fašistoidne ispade, gotovo da su tretirani kao normalnost. Nije problem toliko u političkim i moralnim idiotima poput Miljaka, takvih će se uvijek naći, nego je problem u tome da ih, unatoč svemu, navodno pristojan hrvatski svijet prima u društvo.