VIENNA CALLING I HRVATSKI SLIKARI

Drugi bijenale slikarstva od 30. listopada do 24. studenoga

22.10.2013 u 17:04

Bionic
Reading

Drugi bijenale slikarstva, na kojemu će se uz hrvatske predstaviti i austrijski umjetnici, otvara se 30. listopada u galerijama Prsten i PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika

Ovogodišnji Bijenale podijeljen je na dvije cjeline od kojih jedna predstavlja međunarodni program Vienna Calling u kojemu je predstavljeno dvanaestero suvremenih austrijskih slikara i slikarica, a druga program hrvatske selekcije koja obuhvaća 54 slikara i slikarice svih generacija te njihove slike dovršene u razdoblju posljednje dvije godine, donosi Hina.

Izložbu Vienna Calling pripremila je kustosica Theresia Hauenfels, a predstavlja poznatih bečkih umjetnika koji rade u prostoru, odnosno napuštaju klasičnu sliku.


Istodobno će na licu mjesta nastati radovi koji će se baviti arhitekturom samog izložbenog prostora - Doma hrvatskih likovnih umjetnika Zagreb, paviljonom Ivana Meštrovića iz 1938. godine.

Hrvatska selekcija podijeljena je na dvije cjeline, od kojih prvu čine pozvani autori Boris Bućan, Đuro Seder, Zlatko Keser, Nikola Koydl te Martina Grlić, Ivona Jurić, Lea Popijač, Vanja Trobić i Željka Cupek, a drugu skupina umjetnika koje je odabralo povjerenstvo u kojemu su bili Dalibor Jelavić, Zlatan Vrkljan, Zoltan Novak, Josip Zanki i Tomislav Buntak.

Od 147 prijava pristiglih na natječaj odabrani su radovi 43 slikara i slikarica.