redatelj Branko Ištvančić

Film 'Anonimno jato' u selekciji festivala Beyond Borders: Dubrovnik se u autorovoj perspektivi transformira u gradski akvarij

25.08.2022 u 14:33

Bionic
Reading

Kratki dokumentarni film 'Anonimno jato' redatelja Branka Ištvančića i scenarista Nikše Kušelja odabran je za sudjelovanje u μICRO kategoriji 7. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beyond Borders 2022., koji će se održati na otoku Castellorizo, u Grčkoj

Film "Anonimno jato" bit će premijerno prikazan u Grčkoj 27. kolovoza, gdje će se dodijeliti nagrade za ovu specifičnu sekciju, priopćeno je.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beyond Borders na otoku Castellorizo pokrenula je 2016. Grčka povijesna fondacija (Hellenic History Foundation) s ciljem isticanja bogate kulturne baštine Castelloriza i promicanja dokumentarnog filma. Tako je ovaj festival postao idealno mjesto susreta dokumentarnog filma s poviješću i kulturom.

Film "Anonimno jato" snimljen je jednog kolovoškog dana u Dubrovniku od jutra do večeri, a prati sav sklad i sve suprotnosti Dubrovnika prema ljudima koji po njemu hodaju i koji su pred objektivom kamere postali prepoznatljivi gradski akvarij. Kretanje ljudi i kretanje jata riba se preklapaju, a njihove sličnosti i razlike opisuju čuvar riba u Gradskom akvariju, ihtiolog Nikša Glavić i Vedrana Divić, žena koja svako jutro čisti ribu na placi u Gružu.

Izvor: Društvene mreže

Stavljajući u fokus jato riba i proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, autor u filmu metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij.

Film je nastao 2019. u sklopu projekta Hrvoja Juvančića "Dubrovnik u 24 sata / Sjećanje grada" i produkcije Metafizika. Prikazan je na 16. Zagrebdoxu 2020. godine i na drugim svjetskim festivalima.