MEĐUAKADEMIJSKI SUSRETI

HAZU u Parizu

23.11.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Tijekom ovogodišnjeg predstavljanja Hrvatske i njezine kulture u Francuskoj, u okviru festivala Croatie, la voici održat će se početkom prosinca u Parizu dva značajna i važna događaja na najvišoj znanstvenoj razini

Riječ je o međuakademijskom susretu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s Akademijom znanosti i Akademijom natpisâ i književnosti Institut de France, s jedne strane, te znanstvenog skupa u organizaciji pariškog sveučilišta Sorbonne i Hrvatske akademije, s druge.

Nakon uspostave prošle godine u Parizu svih potrebnih kontakata s predstavnicima Institut de France, te najviše francuske znanstvene institucije, koja okuplja pet akademija znanosti i umjetnosti, te potpisa ugovora o suradnji naše Akademije s jednom od njih (Académie des sciences), održat će se 4. prosinca susret na kojem će govoriti o hrvatskim temama akademici Miroslav Radman, Emilio Marin, Mislav Ježić i Ivan Supičić.

Tom prilikom će biti predstavljena i opsežna, višesveščana, bogato ilustrirana znanstvena edicija Akademije 'Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost' koja izlazi na hrvatskom, engleskom i francuskom i na kojoj surađuje oko dvije stotine hrvatskih autora, a predstavlja dosad najopsežnije i najtemeljitije sveukupno znanstveno djelo o hrvatskoj povijesti i kulturi ikad izdano na stranim jezicima.

Na slavnome sveučilištu Paris IV-Sorbonne, jednome od najstarijih u Europi, održat će se 6. i 7. prosinca simpozij koji će okupiti dvadesetak hrvatskih i francuskih znanstvenika, a tema mu je 'Hrvatska i Francuska. Hrvatska i Europa'.

Prikazat će se tematski i kronološki razni aspekti kulturnih i znanstvenih veza Francuske i Hrvatske te napose položaj Hrvatske unutar europske kulture tijekom povijesti. Tom prilikom će glavni urednici spomenute edicije 'Hrvatska i Europa', akademici Ivan Supičić i Mislav Ježić, predstaviti ediciju. Kao i na Institut de France, Edicija će i na Sorboni biti izložena na uvid prisutnima.

Kao što čitav ovogodišnji Festival Hrvatske u Francuskoj predstavlja veliki i novi korak u predstavljanju hrvatske kulture toj zemlji i Europi, tako napose ovaj dvostruki nastup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavlja za nju izniman iskorak i afirmaciju na pragu uspostavljanja još šire unutareuropske znanstvene suradnje uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju.