POREMEĆENA AKCIJA

Iranski mediji sakupili 600 tisuća dolara za smaknuće Salmana Rushdieja!

23.02.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Dio iranskih tvrdolinijaških medija bliskih tamošnjim vlastima, oživio je fetvu protiv pisca Salmana Rushdieja, sakupivši čak 600 tisuća dolara nagrade za onoga koji izvrši ubojstvo Rushdieja, kojega je u globalnu metu 1989. godine pretvorio iranski ajatolah Homeini zbog romana ‘Sotonski stihovi’

Čini se da u četrdeset iranskih državnih medija nema nikakve krize, s obzirom na to da su zajedno sakupili šesto tisuća dolara u bizarnoj i opasnoj akciji protiv slobode govora i umjetničkog izražavanja. Naime, spomenutih šesto tisuća dotični su mediji namijenili kao poticaj izvršavanju fetve ajatolaha Homeinija iz 1989, koji je tada osudio na smrt pisca Salmana Rushdieja. Već tada je Homeini ponudio i novčanu nagradu za one koji će smaknuti Rushdieja, čiji je roman ‘Sotonski stihovi’ zloglasni ajatolah smatrao blasfemičnim i uvredljivim za islam, tako da sada ‘nagradni fond’ za potencijalne ubojice pisca teoretski broji milijune dolara. Uz šesto tisuća dolara koje su sakupili iranski mediji, tu je i 3,3 milijuna dolara koje je odavno ponudio jedan bogati iranski biznismen.

O tome da se 40 iranskih medija udružilo kako bi potaknulo na ubojstvo Salmana Rushdieja, izvijestila je državna novinska agencija Fars, kojoj je jedan od organizatora izjavio da je ta skandalozna akcija pokrenuta kako bi se ‘podsjetilo nakon 27 godina da je fetva i dalje vrijedeća’. Naime, 1998. je tadašnji umjereni iranski predsjednik Muhamed Hatami izjavio da je fetvi istekao rok trajanja, no religijski lideri više puta su nakon toga napomenuli da svaka fetva traje vječno.

Nakon što je Homeini pozvao na ubojstvo Rushdieja, slavni se pisac godinama morao skrivati te je bio čuvan od britanske tajne službe, što je nedavno opisao u fascinantnoj memoarskoj knjizi. Da Homeinijeva fetva nije bila tek prazne riječi, pokazala su ubojstva i pokušaji ubojstava nakladnika i prevoditelja ‘Sotonskih stihova’, od Japana do Švedske. Tako da, koliko god ludo zvučalo da se mediji udružuju kako bi sakupili novac za ubijanje jednog pisca, ovu akciju treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Rushdie zasad nema komentara na potez 40 iranskih medija, a o svemu se trenutno odbija očitovati i tamošnje ministarstvo vanjskih poslova.