BESPLATNI KONCERTI

Izlog suvremenog zvuka s više od 80 sudionika

05.05.2014 u 14:33

  • +9

Izlog suvremenog zvuka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Izlog suvremenog zvuka

Bionic
Reading

Drugo izdanje međunarodnog festivala Izlog suvremenog zvuka otvara se u srijedu, 7. svibnja u Studentskom centru nastupom glasovitog britanskog pijanista Johna Tilburyja, a u goste dovodi više od 80 sudionika iz sedam zemalja

John Tilbury vraća se u Studentski centar u Zagrebu nakon točno 30 godina. Tilbury je upravo u svibnju 1984. nastupio na festivalu Muzičkog salona pod naslovom 'Život jednog avangardnog skladatelja: Cornelius Cardew (1936. - 1981.)', a godinu dana ranije i u sklopu Muzičkog Biennala Zagreb, kada su s njim nastupili i kolege iz improvizatorske skupine AMM: gitarist Keith Rowe i udaraljkaš Eddie Prévost.

Njegov program, 'Tilbury izvodi Becketta', predviđen je za 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD-a. Nakon nastupa, razgovor s umjetnikom vodi akademik Nikša Gligo.

Na otvaranju će se moći vidjeti i najnoviji projekt Damira Bartola Indoša, '21,65m šahtofonije' u 18 i 22 sata. U performansu '21,65 metara šahtofonije' susreću se tri aspekta izvedbe: kulturološki, koji se ogleda u radovima s područja tzv. umjetnosti buke (intonarumori futurističkog skladatelja Luigija Russola iz razdoblja početka Prvog svjetskog rata) i s područja umjetnosti tišine Johna Cagea (eksperimentalnog skladatelja iz razdoblja poslije Drugog svjetskog rata). Drugi je tehnološki aspekt, obilježen izumom oružarskog stroja, prvog tenka čije su performanse počivale na postolju traktora (oruđarskog stroja). Treći je aspekt organizacijski, koji se obraća sjećanju na sto godina od izbijanja Prvog svjetskog rata i od prvog futurističkog koncerta s intonarumorijima u Milanu.

Zagrebačko-zadarski dvojac Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović) na ovogodišnji Izlog stiže s novim projektom RGB Luminofon. Radi se o luminoakustičnom objektu, zamišljenom kao svjetlosna varijanta gramofona, a njegovo predstavljanje počinje u 18,30 sati u dvorani SEK Teatra&TD.

U 21 sat, u MM centru na rasporedu je program '2 od pola u 1' u kojem sudjeluju pijanist Goran Jurković i saksofonist Danijel Detoni koji će izvesti kompozicije sljedećih autora: Gamisch, Lauba, Detoni, Rzewski, Glojnarić, Dedić i Kranebitter.

U čast nedavno preminulog gitarista Dragana Pajića - Paje, osnivača eksperimentalne skupine Cul-de-Sac, nastupit će 15 domaćih glazbenika i multimedijalnih umjetnika: Ivan Marušić Klif, Mario Barišin, Darko Rundek, Andreja Košavić, Damir Prica Kafka, Igor Pavlica, Miro Manojlović, Sven Buić, Franjo Glušac, Snježana Ghallo, Luka Persić, Bruno Vorberger, Višeslav Laboš i Vedran Peternel. Hommage je na rasporedu u 22,15 sati u Velikoj dvorani &TD-a.

Za kraj prvog festivalskog dana tu je Kajkyt odnosno srpski skladatelj Slobodan Kajkut. Kajkyt je projekt započet 2005. koji predstavlja simbiozu polaganog tempa, mračnoga ambijenta i bizantskih napjeva, koje je istraživao niz godina. Koncert počinje u 23,30 sati u Velikoj dvorani &TD-a.

Međunarodni festival Izlog suvremenog zvuka održava se od 7. do 10. svibnja u prostorima Studentskog centra: Teatru &TD, MM centru i dvorištu SC-a. Tijekom četiri dana bit će predstavljeno više od 80 sudionika iz sedam zemalja, koji će svoj rad predstaviti kroz 30 programa, uključujući koncerte, razgovore s autorima, audiovizualne projekte, predavanje i zvučne instalacije, a ulaz za sve je besplatan.

Više informacija je dostupno na linku.