multimedijalna izložba

U Arheološkom muzeju otvorena austrijsko-hrvatska Izložba 'Femininologija'

24.10.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Međunarodna multimedijalna izložba "Femininologija 2024", s djelima 18 eminentnih hrvatskih i austrijskih vizualnih umjetnica, otvorena je u srijedu u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Izložba, kojoj su kustosice Sanda Stanaćev Bajzek iz Hrvatske i Tanja Prušnik iz Austrije, održava se u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Stanaćev Bajzek već 10 godina hrvatske i inozemne autorice poziva u projekt , koji je otvoren svim umjetnicama koje, napomenula je, imaju potrebu objaviti, pokazati i istaknuti svoja djela u širem prostoru vizualizacije te biti ono što doista jesu.

Ove godine na izložbu je uvršteno 18 umjetnica koje stvaraju u različitim medijima, od slika i skulptura do instalacija i video radova, a tematiziraju vlastiti identitet kroz 'opća mjesta' civilizacijskih spoticanja – spolnosti, osobnim slobodama, moralom, nametnutim ulogama.

Po njezinim riječima, one otkrivaju i oslobađaju ženu, prikazujući ju u višestrukosti njezina identiteta, ispravljajući ustaljene (krive) obrasce mišljenja i djelovanja.

  • +15
Međunarodna multimedijalna izložba 'Femininologija' Izvor: Pixsell / Autor: Josip Mikačić

Neke od njih su radikalne, istinske aktivistice i feministice, druge su suptilnije, 'nježnije žene', jedne inspiraciju pronalaze u mitskom i arhetipskom, a druge u 'surovoj suvremenosti', ustvrdila je.

U ime Arheološkog muzeja okupljene je pozdravio Tomislav Bilić rekavši da su na svim etažama muzeja postavi arheološke građe, pa je u prizemlju, nekadašnjem prostoru numizmatičke zbirke, dobrodošla jedna tako specifična izložba.

Svoje su radove predstavile austrijske umjetnice Stella Bach, Asta Cink, Mela Diamant - Die 4 Grazien (The 4 Graces), Lena Knilli, Ina Loitzl, Sissa Micheli, Tanja Prušnik, Susanna Schwarz, G. Maria Wetter.

Od hrvatskih umjetnica tu su Irena Gayatri Horvat, Koraljka Kovač, Vesna Matić, Ivana Ožetski, Consuelo Palma, Lydia Patafta, Mirna Savić, Ksenija Turčić, Nada Žiljak.

Za četvrtak, 24. listopada, uz izložbu je najavljeno predavanje Vesne Matić na temu 'Moć, stigmatizacija i osnaživanje žena', na kojoj će ta art terapeutkinja dodatno rasvijetliti fenomen femininologije.

Izložba nakon Zagreba ostaje otvorena do 10. studenoga, a od 21. studenog do 18. siječnja bit će postavljena u Beču.