bura oko intervjua

Miljenko Jergović se obrušio na HDZ, evo što im je poručio

20.07.2024 u 12:11

Bionic
Reading

Književnik Miljenko Jergović obrušio se na vladajući HDZ povodom reakcija na intervju koji je dao za srpski portal Nova.rs

Podsjetimo, naš književnik Miljenko Jergović prije nekoliko je dana dao intervju za srpski portal Nova.rs, što je izazvalo brojne reakcije diljem regije. Između ostalih, javio se i portal direktno.hr, koji je Jergoviću jučer nalijepio etiketu bosanskohercegovačkog književnika. Pisac je ubrzo reagirao na svom Facebook profilu, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

'Ne pamtim kad je neki moj intervju toliko dijeljen, prepričavan i komentiran po ex-yu glasilima kao ovaj za Novu rs, naslova 'Kad se Novak oprosti od tenisa, u Hrvatskoj ćemo moći da gledamo Wimbledon'. Čak su ga prepričavali i tobož prenosili na HDZ-ovom web-portalu, pod naslovom 'Jergović se osramotio izjavom: nestvarno je kako je povezao HRT i Đokovića'. Pa su s HDZ-ovog portala telefonirali na HRT, dakle HDZ-ovu (uglavnom) stranačku televiziju, da bi ih otamo bratski i sestrinski izvijestili kako oni ne prenose Wimbledon, ali ne zbog Đokovića, kako ja to kažem, nego zato što im je preskupo. O ostalim velikim teniskim turnirima nisu rekli ništa, ali se valjda podrazumijeva da su i oni preskupi', započeo je svoju objavu Jergović.

'Da bi svojoj publici objasnili tko je uopće taj Jergović, na HDZ-ovom portalu predstavili su me kao 'bosanskohercegovačkog književnika'. S jedne strane, meni je to kompliment: da, Ivo Andrić i ja smo bosanskohercegovački književnici. Za razliku od akademika Gavrana koji je idealtipski HDZ-ov 'hrvatski književnik'. No, kako hrvatska književnost, ipak, nije tako bijedna i beznačajna, kao što sugerira stranački nakot s rečenog portala, ona postoji i izvan HDZ-ovih mjerila. Hrvatska književnost, naime, postoji i tamo gdje su, recimo, Miroslav Krleža, Ivan Goran Kovačić ili davni njihov predšasnik Marin Držić. Tamo gdje su ta trojica, nevidljiv je akademik Gavran. Tamo gdje su ta trojica, opet sam, kao hrvatski književnik, ja. Teško je to podnijeti, znam', zaključio je Jergović.

  • +6
Miljenko Jergović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić