ZA SRPSKE MEDIJE

Jergović: Hrvati će radije biti konobari i sobarice ako znaju da je Srbima još gore

18.07.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Književnik Miljenko Jergović dao je intervju za srpski portal Nova.rs povodom izlaska njegovog romana 'Rat', u kojemu je komentirao i teme poput hrvatsko-srpskih odnosa

Podsjetimo, Jergović je o svom novom romanu ekstenzivno govorio u velikom razgovoru za tportal objavljenom na uskršnji vikend. U njemu je detaljno secirao teme kojima se bavi 'Rat', a razgovor za Novu.rs ponešto je produbio horor komponentu. Na pitanje hoće li ikad napisati horor roman, Jergović kaže da ne vjeruje u to, iako ga strah, kao ljudska i životinjska reakcija, zanima i privlači.

'U vrlo ranom djetinjstvu bio sam skoro polulud od straha. Plašio sam se spavanja, jer bih, čim zaspim, sanjao neke užasavajuće snove. Neprekidno sam imao noćne more, a ponekad ih imam i danas', priznaje Jergović.

  • +6
Miljenko Jergović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ipak, najinteresantnije izjave Jergović je dao u vezi s temom hrvatsko-srpskih odnosa. Prvo je konstatirao da bi ga eventualna selidba u Beograd navela na to da ga, nakon par tjedana, mnoge stvari počnu živcirati. 'Kao što mi se danas čini da je nešto u Beogradu bolje nego u Zagrebu, tada bi odjednom postalo obrnuto. Ali prirodno je da je tako', kaže Jergović.

Potom je nešto detaljnije opisao dinamiku u odnosima Srba i Hrvata. 'Hrvati kao jedinu opsesiju imaju srpstvo, u odnosu na koje formiraju vlastiti identitet, jezik, svjetonazor, orijentaciju u prostoru, tako da bi se, sukladno njihovoj samopercepciji, moglo reći da su Hrvati zapravo oni koji nisu Srbi, a da, ne daj bože, nekim čudom Srbi nestanu, ne bi više bilo hrvata kao nesrba. Srbi, opet, imaju opsesivnije teme. Uz već pomalo marginalizirane Hrvate, tu su, naravno, i Albanci. Zatim, Europa i Zapad, s brojnim podtemama, od Vatikana do Njemačke, pa sve do teških zabluda o vlastitoj važnosti. Rekao bih da je Srbima lakše i da bi se Srbi lakše izliječili, jer Srbi nisu monotematični kao Hrvati. Hrvati će radije biti sluge i parije, konobari i sobarice, pretposljednji među svim europskim narodima, ako znaju da je Srbima još gore, a da su Srbi iza njih. To im je draže nego da su bogati i cijenjeni, a da su Srbi još bogatiji i cijenjeniji. Primjerice, HRT već godinama ne prenosi velike svjetske teniske turnire, svjetska i europska prvenstva u košarci. Zašto misliš? Tek na dan kada se Novak Đoković oprosti od tenisa, Wimbledon ćemo ponovno moći gledati na televiziji u Hrvatskoj', kaže Jergović.