REVIZIJA ŠTETE

Kako su zagrebačka kazališta prošla u potresu: Najteže stradala Komedija

26.03.2020 u 10:26

Bionic
Reading

U potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb, u većoj ili manjoj mjeri stradala su i gradska kazališta, najviše Komedija. Gavelli je stradao dio krova, a Hrvatsko narodno kazalište, Zagrebačko kazalište mladih i Kerempuh bilježe manje štete

Prema riječima intendantice Dubravke Vrgoč, zgradu HNK u Zagrebu u srijedu ujutro obišli su statičari i zgrada je dobila zelenu oznaku, uporabljiva je bez ograničenja.

'Potres koji je 22. ožujka u jutarnjim satima pogodio Zagreb na sreću nije oštetio zgradu Kazališta, koja je po nacrtima austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera svečano otvorena 14. listopada 1895. godine', kažu iz HNK.

Manja oštećenja su i na zgradama ZKM-a, Exita, dječjeg kazališta Žar ptica, Trešnje i Kerempuha, dok je Scena Vidra bez oštećenja.

Na krov upravne zgrade Dramskog kazališta Gavella u Frankopanskoj ulici urušila su se dva dimnjaka i dio bočnog zida potkrovlja zgrade susjedne Hotelijersko-turističke škole.

Dvije zgrade Kazališta Komedije na Kaptolu 9 i 27 teže su pogođene potresom. Na zgradi na Kaptolu 9 nastale su rubne pukotine stropa iznad prostora za orkestar, napuknuto je stepenište prema garderobama, vanjska pukotina na fasadi, raspucan je dimnjak kotlovnice te je izvaljena kamena obloga na stubištu za publiku.

Na Kaptolu 27 krov iznad tehničkog ureda se urušio, dimnjak je pao, popucali su svi zidovi, namještaj se u uredima raspao, otpala je žbuka, popadali ormari, a uredi su u jako lošem stanju.