SRIJEDA U HND-U

Kulturnjaci 2016 najavili novu tribinu o posljedicama revizije povijesti

04.04.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Kulturnjaci 2016organiziraju tribinu 'Kontekstualizacija historijskog revizionizma' koja će se održati u srijedu, 6.travnja u 18 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb).

'Predizbornu kampanju i prve mjesece ove Vlade obilježila je snažna retorika usmjerena prema tobožnjim neprijateljima Hrvatske, a to su svi čije se mišljenje razlikuje od onog uskogrudnog, nacionalističkog i retrogradnog. Ovaj pristup, između ostaloga, za cilj ima reinterpretciju zbivanja iz nedavne povijesti na ovim prostorima te njihovu reviziju s krajnjim ciljem izgradnje novog nacionalnog obrasca koji će poništiti sve realno postojeće ideološke podjele i odvesti hrvatsko društvo u ideološki monolit - nužno oruđe za takvo djelovanje je ograničavanje građanskih sloboda i gušenje pluralizma', navode u svom pozivu Kulturnjaci 2016 i kao najistureniju figuru 'ovakve nacionalne 'kulturne revolucije' imenuju ministra kulture ZlatkaHasanbegovića.

'Koje su implikacije revizije povijesti na društvenu klimu? Koje su stvarne posljedice afirmacije najcrnjih figura iz hrvatske povijesti, a istovremene šutnje o istinskom karakteru NDH? pitanja su o kojima će na tribini govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina, povjesničar Dragan Markovina te književnica i profesorica na ADU Sibila Petlevski, uz moderaciju spisateljice i povjesničarke Đurđe Knežević.