Od 11. do 13. srpnja

Labina 2024. - Treće izdanje jedinstvenog Festivala umjetnosti i tolerancije

01.07.2024 u 17:18

Bionic
Reading

Grad Labin i ovog će ljeta postati multikulturalno središte Istre. Sredinom srpnja održat će se treće po redu izdanje jedinstvenog Festivala umjetnosti i tolerancije - Labina. Od 11. do 13. srpnja, festival će predstaviti spoj ideja i stvaralaštva različitih vidova kulture, kako bi kroz umjetnost poslao vrijednu poruku tolerancije. Kao ovogodišnje zaštitno lice odabrana je talentirana 15-godišnja flautistica Ria Gobo

Kroz tri dana trajanja festival Labina će i u trećoj godini svog održavanja naglasak staviti na prekograničnu kulturnu suradnju u cilju promocije vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa, koje je temeljeno na mnogobrojnim regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama, stoji u najavi.

Glavni organizatori ove manifestacije, Udruga Labina, kažu kako je Festival višedimenzionalan: 'Ima i ‘visinu’ vrhunske umjetnosti i ‘širinu’ lokalnog angažmana. Te dvije osnovne linije utjelovile su programski koncept: ‘vertikalu’, odnosno noseće kulturne događaje u večernjim satima i ‘horizontalu’ kao prateći program i dio dnevnih festivalskih aktivnosti.'

Programski sadržaj ovogodišnjeg izdanja festivala odvijat će se na nekoliko lokacija u Labinu i time dovesti raznovrstan sadržaj u središte ovog magičnog istarskog grada bogate povijesti i nasljeđa. Kao i prethodne dvije godine, publika će imati priliku prisustovati kazališnim predstavama, radionicama, izložbama i koncertima.

Program započinje izložbom vojvođanskih i istarskih umjetnika u Gradskoj knjižnici Labin, koju će posjetitelji moći pogledati kroz sve dane festivala. Svečano otvorenje zakazano je za četvrtak 11. srpnja u 19:45 sati na Torionu, a kazališni program započinje istu večer u Teatrinu. Na repertoaru će se naći predstave 'Mistero Buffo' kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatara iz Zagreba, pretpremijera predstave 'O ljudima i drugim igračkama' u koprodukciji Vojvođanskog kulturnog centra „Miloš Crnjanski“, Kazališta Virovitica i Udruge Labina te predstava 'Nevjerojatan događaj' zagrebačkog Teatra EXIT.

Glazbeni program upotpunit će koncerti 'Beli Oli i Skupljači perja', spoj tradicionalnog romskog i makedonskog melosa s autorskom glazbom Olivera Josifovskog, i hitovi iz svjetskih mjuzikla, 'U ritmu Broadwaya', nastale u suradnji HNK Ivana Pl. Zajca i B Glad produkcije iz Rijeke. Održat će se i 'Glazbena rock’n’roll radionica' koju će voditi Bale Bulatović iz Novog Sada te likovna radionica za djecu, 'Labinu s ljubavlju', koju će voditi Vesna Pantić 'Maštalica' iz Novog Sada. Bit će organiziran i okrugli stol 'Artisti na žici', čija je ideja povesti raspravu o uspostavljanju ravnoteže između vlastite umjetničke vizije i vlastite savjesti.

Osim okruglog stola s eminentnim sudionicima iz više zemalja, priznati i nagrađivani umjetnici će za vrijeme održavanja Festivala biti promotori kulture među mladima te će u svakom medijskom nastupu promovirati Labin kroz umjetnost i princip tolerancije, kako bi se grad mogao trajno pozicionirati na kulturnu mapu Istre.

Kao ovogodišnja 'Labina', zaštitno lice festivala, odabrana je 15-godišnja nagrađivana flautistica Ria Gobo.  Rođena je 3. listopada 2009. u Rijeci, a 2018. godine je upisala Umjetničku školu Matka Brajše Rašana. Od samih početaka glazbenog obrazovanja bila je zaljubljena u zvuk flaute i emociju koju ona prenosi te je sudjelovala na brojnim glazbenim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Mješovitog orkestra škole i drugih različitih komornih sastava, a nakon završetka osnovnog glazbenog obrazovanja, nastavlja se baviti glazbom. Ova mlada flautistkinja naglasila je da joj je velika čast, da je nakon Mije Begović i Elis Lovrić, upravo ona ovogodišnja Labina.

Glavni organizator festivala je Udruga Labina, međunarodna udruga sa sjedištem u Labinu, dok su partneri i domaćini Istarska županija, Grad Labin, Kulturni centar Vojvodine 'Miloš Crnjanski', AP Vojvodina i Grad Novi Sad.

Svi detalji o programu ovogodišnjeg izdanja festivala, koji će se održati od 11. do 13. srpnja, bit će objavljeni u narednim tjednima, na službenoj internetskoj stranici te na Instagram i Facebook stranicama festivala.