tri godine zatvora

Šef krovne filmske institucije u Francuskoj osuđen za silovanje

02.07.2024 u 09:57

Bionic
Reading

Dominique Boutonnat odstupit će s dužnosti šefa Filmskog centra (Centre national du cinéma et de l'image animée), a kaznu će odslužiti u kućnom pritvoru

Prije nekoliko mjeseci pisali smo da će se šefu krovne filmske institucije u Francuskoj Dominiqueu Boutonnatu suditi za silovanje vlastitog kumčeta. U međuvremenu je osuđen, javlja The Guardian.

Dodijeljena mu je trogodišnja kazna za seksualno zlostavljanje koje se dogodilo 2020. godine u Grčkoj. Istraga je bila otvorena još 2021. godine, no to nije spriječilo francuske vlasti da ga godinu dana poslije reizaberu za šefa Filmskog centra.

U izjavi objavljenoj odmah nakon presude, Boutonnat je rekao da će odstupiti s čelnog mjesta organizacije koja bi, između ostaloga, trebala štiti ljude u filmskoj industriji od seksualnog nasilja.

Sud u Nanterreu omogućio mu je da kaznu odsluži u kućnom pritvoru, a zabranjen mu je kontakt sa žrtvom, vlastitim kumčetom, u sljedeće tri godine. Sud je donio presudu procijenivši da je žrtvina verzija priče kredibilna.

Boutonnat je također izjavio da se smatra nevinim i da će se žaliti na presudu.

Više pročitajte na stranicama The Guardiana.