U GALERIJI CEKAO

Marina Bauer u izložbi 'Evo, samo da se zbrojim' istražuje fenomen odraza

28.10.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Izložba 'Evo, samo da se zbrojim' Marine Bauer, kojom umjetnica s pomoću ogledala propituje i istražuje fenomen odraza podsjećajući koliko se osobnosti može skrivati u svakome od nas, otvara se u utorak, 29. listopada u Galeriji CEKAO Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

Istaknuta hrvatska kiparica, koja je svoja djela dosad predstavila na nizu izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, ovaj put donosi rad u kojem se strateški postavljenim akrilnim ogledalima fokusira na ljudska lica s različitim izrazima i emocijama, pri čemu refleksije nisu samo vanjska manifestacija onoga što se događa u nama, nego postaju i likovno sredstvo.

Ksenija Foretić, voditeljica programa u kulturi Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, napomenula je kako se odrazi u ogledalima međusobno odražavaju, preklapaju, suprotstavljaju, stvaraju nove odraze, ponekad do beskonačnosti, te love odraze posjetitelja i uvlače ih u priču, oni postaju aktivni dio rada: promatraju i promatrani su.

'Autorica hrabro nudi vlastito lice, nudi niz portreta iz različitih razdoblja, od djetinjeg u djetinjstvu, potom izraza kojeg nalazi i u zreloj dobi, do lica koja sadrže iskustvo, raspoloženja koja ponekad drastično mijenjaju fizionomiju, unutarnji mir i unutarnju borbu koji se reflektiraju s druge strane opne, kože', rekla je Foretić.

'Neminovno razotkriva emocije, one ugodne ali i one teške, patnju, bol, nedoumice kao nezaobilazan rezultat misaonosti. Otkriva mnogo slika jedne ličnosti, kroz vrijeme i istovremeno', dodala je.

Foretić smatra kako u vrijeme kada nam je prostor percepcije prezasićen medijima koji su prezasićeni uljepšanim portretima, Marina Bauer podsjeća na važan sastavni dio privlačnog lica: iskrenost, vjernost sebi i hrabrost u točnom predstavljanju sebe, sa svim slojevima, bez filtera koji poništavaju taj dugogodišnji rad u oblikovanju vlastitog izraza.

'Promišljeno postavljeni izvori svjetla naglašavaju i prigušuju odraze. Autorica podsjeća koliko je ličnosti istovremeno u svakome od nas. Samo dok se zbrojimo', zaključila je Foretić.

O Marini Bauer

Marina Bauer (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2023. je doktorirala s temom 'Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela'. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama te sudjeluje na kiparskim simpozijima i umjetničkim projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Autorica je više javnih ambijentalnih skulptura i instalacija. Njezin rad 'Sjećanja II', bio je dio putujuće izložbu Ministarstva kulture 'Suvremeno hrvatsko kiparstvo' 2009., rad 'Introverti' bio je nagrađen na XII. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2015., a 'Izvedba koja se dira' (u koautorstvu s plesnom umjetnicom Z. Šimičić Mihanović), nagrađen na XIV. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2022.

Od 2002. do 2016. predavala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a od 2016. , kao vanjska suradnica, predaje na tamošnjem izbornom kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti. Članica je HDLU-a i HZSU-a te europske mreže Sculpture Network.

Njezina izložba 'Evo, samo da se zbrojim' otvorena je do 29. studenog, radnim danom od 8 do 22 sata, a subotom od 8 do 15 sati.