OSAM PREDSTAVA

Predstava 'Slučaj vlastite pogibelji' otvara 37. Gavelline večeri

28.10.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Predstavom 'Slučaj vlastite pogibelji' u ponedjeljak 4 studenog počinju 37. Gavelline večeri na kojima će do 13. studenoga biti izvedeno osam predstava u konkurenciji za nagrade te jedna izvan konkurencije, objavljeno je na internetskim stranicama kazališta Gavella

Na festivalu će sudjelovati kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Predstava 'Slučaj vlastite pogibelji', koja otvara festival, nastala je u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka po romanu Kristiana Novaka i u režiji Ivana Plazibata.

Programsko vijeće, u kojemu su Dražen Ferenčina, Marina Fakac i Enes Vejzović, ističe da predstava na festival stiže nagrađena trima nagradama na Marulićevim danima.

Dan nakon, u utorak, slijedi predstava zagrebačkog HNK 'Zbilja', autorski rad Tomislava Šobana, a u srijedu će publika moći vidjeti predstavu kazališta domaćina 'Moji tužni monstrumi' u režiji Vite Taufera, koja je na Danima satire 2024. dobila nagradu za najbolji tekst te najbolju sporednu žensku, odnosno mušku ulogu.

Satiričko kazalište Kerempuh nastupit će 7. studenoga s predstavom 'Smrt na dopustu', koju je po romanu portugalskog nobelovca Josea Saramaga 'Kolebanje smrti' režirao Kokan Mladenović.

U petak slijede gosti Iz Narodnog pozorišta Sarajevo koji će na festivalu izvesti, kako ističe programsko vijeće, glumački snažnu predstavu, autorski projekt Harisa Pašovića 'Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice', a u subotu će Beogradsko dramsko pozorište izvesti predstavu '(Pra)fausta', koju je po tekstu Johanna Wolfganga von Goethea, režirao Boris Liješević.

Festival se nastavlja u ponedjeljak, 11. studenoga predstavom crnogorskog Centra za kulturu Tivat 'Ćelava pjevačica', klasični komad teatra apsurda u bokeljskom ruhu, koji je režirao Jagoš Marković. Kao zadnju predstavu u konkurenciji za nagrade, kazalište Gavella izvest će dramu Floriana Zellera 'Majka' u režiji Enesa Vejzovića, nastalu u koprodukciji s koprivničkim Ludens teatrom.

Zadnjega dana festivala, 13. studenoga, dodijelit će se četiri nagrade - za najbolju predstavu, režiju te žensku i mušku ulogu, a nakon dodjele izvan konkurencije bit će izvedena 'Prosjačka opera' Bertolta Brechta i Kurta Weilla u režiji Lenke Udovički, nastala suradnjom GDK 'Gavella' i Ulysses teatra.