FESTIVAL U VINKOVCIMA

'Sanjalice' o kultnom jugoslavenskom bendu pobijedile na DORF-u

28.10.2024 u 10:44

Bionic
Reading

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji na 18. Festivalu dokumentarnog rock filma (DORF) u Vinkovcima, proglašen je film "Sanjalice" srbijanskog redatelja Vladimira Petrovića, izvijestili su u nedjelju organizatori festivala.

Prema mišljenju žirija, ovaj film u režiji i montaži Vladimira Petrovića i Uroša Timotijevića predstavlja kompaktno djelo koje se jasno i sigurno krece samozadanom putanjom i fokusom, koje uspješno drži od početka do kraja. Tome pridonosi i vješto usklađivanje arhivskih snimki, animacija i snimljenih intervjua koji ni u jednom trenutku ne odskaču jedni od drugih te se materijali neprimjetno isprepliću i pretaču u zanimljiv i vizualno siguran narativ.

Zapanjujuća je i očita količina truda koja je bila potrebna da bi se istražila i razvrstala sva ta arhivska građa, a potom vještom i kreativnom montažom uobličila u jedno djelo koje svojom toplinom i ljud-skosti mami osmijeh na lice. Svaki akcent animacije je skladno i zabavno spajao anegdote sa arhivom koja se čini kompletnom i maksimalno iskorištenom, a osvježavajuće je doživjeti priču isključivo iz perspektive samih članica benda', kaže se u obrazloženju žirija.

  • +7
Efterklang: The Makedonium Band Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Søren Lynggaard

Posebno priznanje za oblikovanje zvuka dobio je film „Efterklang: The Makedonium Band“ autora Andreasa Johnsena (Danska/Sjeverna Makedonija), a koje je žiri dodijelio za „izvrsno shvaćanje važnosti zvuka u ovakvom djelu i oblikovanje istoga". Naš prikaz filma pročitajte ovdje.

U regionalnom programu 14. DORF-a bilo je prikazano osam filmova autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije, od kojih su dvije bile hrvatske premijerne projekcije.

U popratnom, OFF DORF programu održane su promocije knjiga, a prije proglašenja najboljeg filma, predstavljena je i monografija festivala.

Festival DORF, koji se od 23. do 26. listopada održavao u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovaca, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.