aktualne teme

Miljenko Jergović: Sergej Trifunović je doživio gore maltretiranje od Severine

18.09.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Miljenko Jergović sinoć je gostovao u emisiji Pressing Ilije Jandrića na televiziji N1, gdje se dotaknuo niza aktualnih tema

Jergović je govorio o svom zadnjem romanu 'Rat', o mogućnostima izbijanja rata na ovim prostorima, o sukobima između premijera i predsjednika, o političkoj situaciji u BiH, o Sergeju Trifunoviću, o Bijelom dugmetu, o Bori Đorđeviću, o nagradi 'Vilenica' koju je nedavno dobio i o polemici s lingvistom Matom Kapovićem. Prenosimo neke od odgovora.

'O maltretiranju Sergeja Trifunovića sam pisao prije godinu dana, kao i o maltretiranju Severine. Ovo s Trifunovićem jer gore jer se slučaj Severine nije događao u zemlji članici Europske unije. Ali, njen slučaj je kod srpske javnosti izazvao zgražanje. Ovo što se dogodilo s Trifunovićem je puno gore, riječ je o nepodnošljivom policijskom cinizmu. Zamislite, splitsku policiju vrijeđaju aluzije s Instagrama Sergeja Trifunovića o njihovom ustašluku i vezi s Francetićem... Kako ih to odjednom vrijeđa, a ostalih 365 dana u godini ponašaju se potpuno drugačije. Vidjeli smo koncert u Imotskom i kako policija gleda na to. Kako je problem kad im Trifunović kaže nešto o tome? Druga stvar koja me ojađuje, to je cijela lijevo-liberalna i slobodarska hrvatska scena, koja se zajedno s našim ministrom vanjskih poslova zgražavala nad slučajem Severine, a danas na slučaju Sergeja Trifunovića nailazim na zastrašujuću muklu šutnju. Također, on i Severina imaju nešto zajedničko, ljudima na vlasti u njihovim zemljama nije stalo do njih. Da je na njihovom mjestu bio netko bliži njima, reakcije bi bile drugačije. Ovako nešto se priređuje samo onima koji su nepoželjni u svojim zemljama', rekao je upitan o slučaju Trifunović.

Izvor: Društvene mreže

'Moram biti iskren, nikad nisam volio Bijelo dugme ni tu pjesmu, a to sa zastavom mi je bez veze. Ne mogu to nazvati ni provokacijom kad je onaj koji stoji iza te provokacije na vrijeme sklonio svoju golu stražnjicu. Što se tiče Bore Đorđevića, ni Riblja čorba nikad nije bila moj bend. Mene bi se on mogao u potpunosti ne ticati, ali me se strašno tiče da je posljednjih desetak godina živio u Sloveniji. Oženio se za Slovenku, tamo je živio… Volio bih da je Hrvatska zemlja u kojoj bi netko tko je o njoj pjevao i radio nešto kao on, svejedno mogao živjeti u njoj. Slovenci time pokazuju da su zrela kultura i zrelo i ozbiljno europsko društvo, od kojeg se jako, jako, jako, razlikujemo', rekao je o Bijelom dugmetu i Bori Đorđeviću.

Više pročitajte ovdje.