SUVREMENA OPERA

'Mimi' Frédérica Verrièresa ponovno na sceni zagrebačkoga HNK

22.03.2016 u 18:56

  • +16

Suvremena opera Mimi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mara Bratoš

Bionic
Reading

Suvremena opera Mimi Frédérica Verrièresa, jednog od najboljih europskih suvremenih skladatelja, naslov je kojim je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu započelo 2016. godinu, a operu ponovno možete pogledati ovoga petka i subote 25. i 26. ožujka! Djelo je režirao Guillaume Vincent, a novim izvedbama ravnat će mladi Darijan Ivezić, kojemu će ovo biti dirigentski debi! Ovaj projekt nastao je u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i slavnoga pariškog kazališta Bouffes du Nord

U glavnim ulogama nastupaju pjevači Maja Posavec, Vanda Winter, Mia Domaćina, Gorana Biondić, Leon Košavić i Đani Stipaničev.

Operom 'Mimi' propituje se jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti. 'Mimi', koju slobodno reinterpretira Frédéric Verrières, postavlja junakinju u današnje vrijeme, u 21. stoljeće, analizirajući sve dimenzije ljubavi u suvremenome društvu. I ovdje je riječ o umjetnosti, siromaštvu, ali i ljubavi iznad svega.

Ljubavi u svim oblicima, jer svaki lik ima svoju viziju ljubavi koja mu pripada, bilo da je riječ o idealiziranoj emociji, ljubomori, bolesnoj ljubavi, bilo onoj smrtonosnoj… 'Mimi' Frédérica Verrièresa nije transpozicija Puccinijeve opere 'La Bohème'; 'Mimi' je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas. 'Mimi' je sagledana iz dvostruke perspektive, one Puccinijeve, koju dobro poznajemo, i one sadašnje, koja bi mogla biti našom suvremenicom.

Praizvedba djela održana je u Parizu u studenome 2014. godine, u siječnju 2015. u zagrebačkome HNK-u izvedena je s francuskim pjevačima, a od siječnja 2016. predstava se izvodi s hrvatskim pjevačima.

Sukob staroga i novoga, klasike i suvremene glazbe, ideala i realnosti – ne propustite nadolazeće izvedbe ovoga nesvakidašnjeg glazbeno-scenskog djela!