ISKRIČAV STIL

Nagradu Hrvatskog P.E.N. centra Višnja Machiedo dobio Žarko Paić

26.06.2024 u 14:52

Bionic
Reading

Ovogodišnju nagradu Hrvatskoga P.E.N. centra Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo dobio je član Hrvatskoga društva pisaca (HDP) Žarko Paić za knjigu eseja "Antonin Artaud: Sunce i mahnitost", koju je objavio zagrebački nakladnik Litteris

Nagrada Višnja Machiedo, koja se sastoji se od novčanog iznosa 1400 eura i plakete dodjeljuje se svake godine za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj, a objavljeno u prošloj godini.

Nagradu je dobitniku uručio Višnjin suprug Mladen Machiedo, a obrazloženje nagrade pročitala je u ime prosudbenoga povjerenstva Sibila Petlevski.

Petlevski je istaknula kako je Žarko Paić autor čija je praksa mišljenja dosljedno izvedena, stilski briljantna i uvjerljiva.

"Ne treba sumnjati da jedan od glavnih razloga njegove esejističke vrsnoće i u tome što je Paić autor koji beskompromisno vjeruje u ono što govori", ocijenila je Petlevski.

Smatra kako je Paić na europskoj i svjetskoj razini postigao respektabilan status teoretičara s područja teorije umjetnosti i estetike. Ta činjenica, naglasila je, u hrvatskoj javnosti je prošla gotovo nezamijećena.

Paićev stil je glas njegova uma, nije drven nego je iskričav zahvaljujući idejama i vatren u somatskoj dimenziji stila mišljenja, rekla je Petlevski i dodala kako je to došlo do izražaja kroz usklađenost, rekli bismo čak organičku povezanost odabranih artaudovskih tema i motiva i njihove provedbe u praksi mišljenja.

Istaknula je kako Paićeva knjiga ne govori o Artaudu nego iz Artauda pa je to mjesto govorenja "iz" važna točka Paićeva dijaloga s filozofima.

Paić je članovima povjerenstva zahvalio što su presudili da njegova knjiga zaslužuje nagradu Višnja Machiedo te nakladniku Vjeranu Katunariću koji je objavio njegove eseje.

Nagradu Višnja Machiedo ustanovio Hrvatski P.E.N. centar 2013. godine.

sve osim nogometa

Učitavanje...