FILMSKI FESTIVAL

'Naša svakodnevna priča' pokupila simpatije u Sarajevu

20.08.2015 u 02:12

Bionic
Reading

Film 'Naša svakodnevna priča' u bosanskohercegovačko-hrvatsko-slovenskoj koprodukciji, u koju je bio uključen Hrvatski audiovizualni centar i ujedno prvi dugometražni film redateljice Ines Tanović, osvojio je velike simpatije publike nakon projekcije upriličene u srijedu, u okviru natjecateljskog programa 21. Sarajevo Film Festivala (SFF)

Ovo je ostvarenje bilo prilika i za nove uspješno odigrane uloge Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Ornele Bery koji tumače likove muža i žene jedne sarajevske obitelji koju su rat i poratna tranzicija potpuno izbacile iz stabilne orbite nekadašnje srednje klase. Njihova sina uspješno igra Uliks Fehmiu, a kćer Maja Izetbegović

Redateljica Ines Tanović kazala je nakon projekcije, koja je ujedno bila i svjetska premijera, kako je željela ispričati priču o jednoj generaciji zaglavljenoj u vremenu, u svojim četrdesetim godinama.

Namjerno je odlučila da u središtu filma koji ima i autobiografske elemente bude obitelj iz srednje klase jer drži kako se o tom društvenom sloju i njegovim problemima nakon rata zapravo najmanje govori s obzirom na to da se najveća pozornost posvećuje marginalnim društvenim skupinama.

Za Emira Hadžihafizbegovića 'Naša svakodnevna priča' važna je jer je smatra još jednim odgovorom na, kako je kazao, hollywoodski film koji je u proteklih deset godina potpuno dehumaniziran. 'Ponosan sam na ovaj film', kazao je Hadžihafizbegović dodajući kako je siguran da će se za njim tragati i kada glumci koji su u njemu nastupili više ne budu među živima.

Šestog dana 21. SFF-a izvan konkurencije prikazan je i hrvatski film 'Ti mene nosiš' redateljice Ivone Juke koji kroz dva i pol sata trajanja donosi tri paralelne priče u kojima secira probleme suvremenog društva.

U Sarajevo je tijekom dana kao posebni gost doputovao poznati armenski redatelj s kanadskom putovnicom Atom Egoyan. Njemu je, za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti, direktor SFF-a Mirsad Purovatra uručio priznanje Počasno srce Sarajeva nazvavši ga istinskim filmskim majstorom. Egoyan je kazao kako to priznanje za njega ima poseban značaj jer ga dobiva u gradu koji je i u najtežim ratnim vremenima, kad je SFF utemeljen, pokazao strast za umjetnošću.