SVEČANOST U ZAGREBU

Otvoren obnovljen Srpski kulturni centar: Vučić poslao odanog Marka Đurića

11.10.2024 u 09:19

Bionic
Reading

Srpska zajednica u Zagrebu svečano je u četvrtak otvorila preuređeni prostor Srpskog kulturnog centra u Preradovićevoj ulici uz izložbu "Barbarogenij nadrealizma". Uz lokalne srpske dužnosnike, otvorenju je prisustvovala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ali i srpski ministar vanjskih poslova Marko Đurić, poznat po svojoj, mnogi bi se složili, prenaglašenoj odanosti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Đuriću je ovo prvi dolazak u Zagreb, a događa se nekoliko dana nakon otvorenja Srpskog kulturnog centra u Glini, koje je, kako smo ranije pisali, veleposlanica Srbije u Zagrebu Jelena Milić elegantno izbjegla u korist susreta sa sisačkim biskupom Vladom Košićem.

"Hrvatska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Hrvatskoj autohtone su nacionalne zajednice koje jesu, i moraju biti, svoj na svome u svako doba", kazao je Đurić prilikom otvorenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Red Koral

Podsjetimo, Đurić je jedan od rijetkih koji je uz Aleksandra Vučića od samog početka Srpske napredne stranke i šizme s Vojislavom Šešeljem. Za to je uporno nagrađivan funkcijama, od direktora ureda za Kosovo preko veleposlanika u New Yorku do najnovije - šefa ministarstva vanjskih poslova, na kojoj je naslijedio nešto manje lojalnog Ivicu Dačića.

Đurić je više navrata javno dokazivao svoju dosljednu lojalnost Aleksandru Vučiću, od proslave izborne pobjede na kojoj je poveo skandiranje 'Aco, Srbine', do česte navade da povede aplauz u situacijama kad je Vučiću bilo teško, kao prilikom govora u UN-u ili dok bi komentirao rezultate izbora.

  • +24
Otvorenje Srpskog kulturnog centra u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Suradnja s Vladom

Prostor Srpskog kulturnog centra preuređen je, a SKD "Prosvjeta" u prostor se u Preradovićevoj ulici 21-23 vratila nakon trideset godina, kao rezultat suradnje srpske manjine s Vladom Republike Hrvatske. Prostorom, koji je u vlasništvu SKD "Prosvjeta", koordinira i Srpsko narodno vijeće.

"Obnova i otvorenje zagrebačkog Srpskog kulturnog centra predstavlja rezultat zajedničkih napora srpske manjine i naše Vlade na izgradnji suvremenog i dobro opremljenog prostora koji odiše dobrodošlicom za sve ljude željnih kvalitetnog kulturnog sadržaja bez obzira na njihovu etničku, političku, ili neku drugu opredjeljenost", poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

Hrvatska Vlada "priznaje, cijeni, ističe i ponosi se etničkim pluralizmom i kulturnom raznolikošću", poručila je, dodavši da "hrvatski Ustav nalaže posebnu skrb za manjine na teritoriju Republike Hrvatske".

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sanjin Strukić / PIXSELL

"Otvorena smo zajednica i to želimo ostati", poručio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, kazavši da je centar otvoren "za svakoga u ovoj zemlji".

"Otvoren za druženje, otvoren za stvaranje i otvoren za prezentiranje ne samo srpskog stvaralaštva, već i za svako stvaralaštvo koje govori jezikom napretka u slobodi, jednakosti i bratstvu", kazao je Pupovac.

Izložba "Barbarogenij nadrealizma" otvorena je kao dio programa Dana srpske kulture u Zagrebu. Nastala je u organizaciji SKD "Prosvjeta", Srpskog narodnog vijeća i Kulturno informativnog centra (KIC) povodom stogodišnjice Nadrealističkog manifesta Andre Bretona. Kustosica izložbe i autorica koncepta je Davorka Perić.

Prilikom otvorenja izložbe nastupio je The Cool Jazz Duo, koji čine Saša Nestorović na saksofonu te Veljko Glodić na klaviru.

U potkrovlju i na katu zgrade djeluju srpski tjednik Novosti, portalnovosti.com, VIDA tv te Arhiv Srba u Hrvatskoj, a u prizemlju, gdje je u Galeriji otvorena izložba, i Historijski haustor, Pododbor SKD "Prosvjeta", Klub i Dvorana.