trodnevna manifestacija

Počinju Dani Rajka Grlića u Rijeci, dodijelit će mu se počasni doktorat

23.09.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Povodom dodjele titule počasnog doktorata Sveučilišta u Rijeci redatelju, scenaristu i sveučilišnom profesoru Rajku Grliću u Rijeci u ponedjeljak počinje manifestacija Dani Rajka Grlića

Trodnevnu manifestaciju organiziraju Sveučilište u Rijeci i Art-kino Rijeka. Manifestacija se otvara projekcijom Grlićeva filma 'Samo jednom se ljubi', čime počinje retrospektiva njegovih filmova u Art-kinu. Prije projekcije s Grlićem će razgovarati profesor, redatelj, književni i filmski kritičar Saša Stanić. Tijekom retrospektive prikazat će se i filmovi 'Karaula', 'Kud puklo da puklo', 'Bravo maestro' te 'U raljama života'.

Drugog dana programa, u utorak, u Auli magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci Rajku Grliću će se uručiti počasni doktorat. Tog dana navečer će se u Art-kinu održati okrugli stol na temu 'Zaborav i zaboravljanje - odnosno zaborav kao dominantan društveni narativ tzv. tranzicijskih zemalja' - u kojem će, pored Rajka Grlića, sudjelovati Slavenka Drakulić, Edita Karađole, Ante Tomić, Goran Marković i Boris Dežulović, a skup će moderirati rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.

Trećeg dana programa u dvorani Art-kina će biti hrvatska kinopremijera redateljevog novog filma 'Svemu dođe kraj' kojoj će, uz autora, prisustvovati i drugi filmski gosti. Grlićev novi film, premijerno prikazan na otvorenju ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, kriminalistička je drama s elementima trilera, inspirirana romanom 'Na rubu pameti' Miroslava Krleže, čiju suvremenu adaptaciju zajednički potpisuju Grlić i hrvatski književnik Ante Tomić.

Svemu dođe kraj, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Rajko Grlić (Zagreb, 1947.) diplomirao je 1971. godine filmsku i TV režiju na filmskom fakultetu FAMU u Pragu. Debitirao je filmom 'Kud puklo da puklo' 1974. godine. Film 'Bravo maestro' je 1978. prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu. Kao redatelj i koscenarist potpisuje filmove 'Samo jednom se ljubi', uvrštenog u program Izvjestan pogled festivala u Cannesu, zatim 'U raljama života' (Zlatna arena za režiju), 'Za sreću je potrebno troje', 'Čaruga', 'Josephine', 'Novo, novo vrijeme', 'Karaula', 'Neka ostane među nama', 'Ustav Republike Hrvatske' i 'Svemu dođe kraj".

Snimio je i mnoge kratkometražne filmove, dokumentarne filmove i televizijske serije. 12 godina bio je umjetničkim direktorom Motovunskog filmskog festivala, kojem je i jedan od utemeljitelja. Od 1992. godine, predaje i filmsku režiju na američkim sveučilištima, finalno u zvanju eminent scholar Sveučilišta u Ohiju, gdje je stvorio didaktički CD-rom How to Make Your Movie: An Interactive Film School, multimedijalni udžbenik o osnovama filmske režije nagrađen na najprestižnijim svjetskim festivalima novih medija. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.