UMJETNIČKI PROJEKT

Polugol pleše po europskim prijestolnicama

09.08.2013 u 10:39

Bionic
Reading

25-godišnji student Miša Badasyan želi postati slavni umjetnik, a kako bi to postigao, dosjetio se da je potrebno skinuti odjeću. Zato već neko vrijeme provodi svoj umjetnički projekt golog plesanja u glavnim gradovima Europe, zasad bez odgovarajućeg skandala koji bi ga učinio ljubimcem art scene

Rođen je u SSSR-u 1988, kao sin dvoje armenskih izbjeglica u Gruziji. 2008. je došao živjeti u Njemačku, brzo naučio jezik te počeo studirati socijalni rad. U međuvremenu se prebacio na povijest umjetnosti, koju studira u Frankfurtu na Odri, te živi u Berlinu, a povremeno putuje glavnim gradovima Europe, u kojima polugol pleše na postajama gradskog prometa, ovisno o tome dobije li dozvolu gradske uprave za svoje performanse.

Kako javlja Der Spiegel, 25-godišnji student i performer Miša Badasyan želi postati slavni umjetnik, a to planira postići golišavim plesanjem u javnosti. Kako kaže ambiciozni umjetnik, njegova ključna tema je identitet i njegova (de)konstrukcija, a i sam se nikada nigdje nije osjećao doma, pa stoga svoje samofinancirane akcije izvodi diljem Europe.


'Umjetnost je proces', smatra Miša Badasyan, koji stoga osam sati bez prestanka pleše u svojim polugolim performansima, s objašnjenjem da 'radno vrijeme traje osam sati pa se osam sati može stvarati i umjetnost'. Najviše ga zanima kako će ljudi reagirati na njegov performans te hoće li mu se pridružiti u plesanju.

Trenutno pak provodi projekt imena 'ADBuster': skinutih gaća Miša na svoje međunožje instalira tablet, iznad kojeg pak nosi majicu s natpisom 'tvoja reklama' i strelicom prema dolje. Dosad je bilo i negativnih reakcija prolaznika u Rimu, Parizu i Berlinu, kojima mladi umjetnik odgovara kako su 'plakati koji ih okružuju još više seksualizirani'. Badasyanov je cilj akciju izvesti u svakom glavnom gradu članica Europske unije, kako bi usporedio reakcije prolaznika.

Dakle, ako uskoro na zagrebačkom Glavnom kolodvoru primijetite polugolog mladića kako osam sati pleše ili drži tablet na penisu...

Projekt 'ADBuster' Miše Badasyana