Kazuhiro Soda

Najavljeno predavanje vrsnog japanskog dokumentarista u Dokukinu KIC

06.12.2022 u 15:04

Bionic
Reading

U masterclassu naslovljenom 'Film promatranja' vrsni japanski redatelj Kazuhiro Soda predstavit će svoje nagrađivane opservacijske dokumentarce koje karakterizira znatiželjan, smiren i suptilni pristup. Masterclass će se održati 14.12.2022. u Dokukinu KIC s početkom u 20 h

Tijekom posljednjih petnaestak godina Soda sa svojom partnericom i producenticom Kiyoko Kashiwagi - koja će mu se također pridružiti u Zagrebu - samostalno producira, snima, montira i distribuira svoje filmove o autsajderima koji često uključuju materijale iz njegovih političkih reportaža: napete odnose između starosjedioca i migranata, neugodne izborne kampanje, loš tretman bolesnih i ranjivih. No čak i kad ih suočava s teškim istinama Soda instinktivno skrbi za svoje gledatelje te stvara filmske prostore unutar kojih mogu predahnuti, sabrati se i reflektirati nad društvenim problemima.

Soda je rođen u gradu Ashikaga u prefekturi Tochiga no počeo je snimati filmove o Japanu tek kad se odselio na drugi kraj svijeta. Nakon što je diplomirao religijske znanosti na Sveučilištu u Tokiju i odustao od poduzetničke karijere upisao je diplomski studij filmske režije na Školi vizualnih umjetnosti u New Yorku gdje i danas živi. Objavio je dvije knjige "Mentalna bolest i mozaik" i "Zašto snimam dokumentarce" te razvio vlastitih deset filmskih zapovijedi po uzoru na pokret Dogme 95, primjerice: "Nemoj provoditi istraživanje prije snimanja.", "Filmska ekipa mora imati najmanji mogući broj članova.", "Koristi duge namjesto kratkih kadrova i što ih manje reži." te "Sam pokrij troškove produkcije."

"Psiha" Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Sodini dokumentarci imaju mnoge dodirne točke s njegovim uzorom Frederickom Wisemanom no za razliku od Wisemana puno se više bavi pojedincima. Obojica gaje nezasitnu znatiželju naspram načina na koji funkcioniraju institucije – istražuju zakutke i rubove prostora koje snimaju te ih zanimaju edukatori, socijalni radnici, administratori, zanatlije i umjetnici. No, Soda na svoje protagoniste djeluje gotovo terapeutski i postiže da se otvore prema kameri na katarzičan način. Mačke su radoznale pratiteljice u njegovim nefikcijskim filmovima i njihov zaštitni znak.

"Unutarnje more" Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Uoči masterclassa 12. i 13. prosinca moći će se pogledati i četiri Sodina filma "Psiha", "0", "Tvornica kamenica" i "Unutarnje more" koji prikazuju ista mjesta i protagoniste u različitim periodima i iz različitih očišta te će stoga biti prikazani u parovima. Razgovor sa Sodom moderirat će Ivan Ramljak i Ivor Glavaš. Ulaz na masterclass je besplatan.