jedanaest premijera

Predstavljen program nove sezone HNK-a u Zagrebu, evo što ćemo gledati

18.06.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Nova, 164. sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu publici će ponuditi jedanaest premijernih predstava, kombinirajući suvremene i klasične te hrvatske i svjetske naslove, najavili su ravnatelji Drame, Opere i Baleta u utorak na konferenciji za novinare u HNK

"Sezona koja je pred nama prikazat će, uz reprizne uspješnice u drami, operi i baletu, 11 premijernih naslova koji su osmišljeni sukladno zadanoj misiji HNK-a u Zagrebu, balansirajući između klasičnih i suvremenih te hrvatskih i svjetskih naslova u sve tri umjetničke cjeline", rekla je intendantica Iva Hraste Sočo.

Dramsku sezonu otvorit će premijera "Kralja Gordogana" Radovana Ivšića u režiji Renea Medvešeka, "neobičan, poetski tekst koji govori o samodopadnoj agresiji vlasti, spajajući motive iz antičke tragedije i narodne priče", najavila je dramatičarka Tena Štivičić, koja je 10. lipnja postala nova ravnateljica Drame HNK, kazavši da je ta pozicija za nju "dobrodošao izazov".

Najavila je i premijere predstava "Zastave", "kapitalnog djela hrvatske književnosti" Miroslava Krleže u režiji Ivana Planinića, kao i "Zločina i kazne" u režiji Jerneja Lorencija u suradnji s Dinom Pešutom.

Dodala je da će se održati još jedna premijera suvremenoga dramskoga teksta, no zasad nije objavila detalje.

Operni program obuhvaća premijeru "Judite" Frana Paraća, kojom će ravnati Ivan Josip Skender, a režirati Snježana Banović. Nakon toga slijedi "Werther" Julesa Masseneta, kao rezultat koprodukcije s kazalištem Carlo Felice iz Genove, u režiji Dantea Ferrettija i pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija.

Treća operna premijera bit će "Rusalka" Antonína Dvořáka kojom će dirigirati Srba Dinić, u režiji Caterine Panti Liberovici.

Iznenađenje sezone je "mala" premijera predstave "Gita i skriveni svijet", nastale u suradnji s Malom scenom, namijenjene djeci, najavila je ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig.

Drugo izdanje Opera Zagreb festivala, koje se lani održalo u lipnju, ove će se godine održati od 9. do 21. rujna, te uključuje pet izvedbi na velikoj pozornici HNK, najavila je Barišić Pulig. Tom će prilikom nastupiti i Narodno pozorište u Beogradu koje će izvesti Verdijevu operu "Simone Boccanegra", istaknula je.

Baletnu sezonu otvara Baletni gala koncert Roberta Bollea i drugih međunarodnih gostiju. Slijede predstava "Žar ptica / Petruška" Stravinskoga, za čiju su koreografiju i režiju zaslužni Maša Kolar i Edward Clug, a dirigenti su Valentin Egel i Vjekoslav Babić.

U koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb bit će postavljen balet "Prekinute veze", a treća je na redu izvedba baleta "Carmen" i "Arležanka" Rolanda Petita, koje je taj koreograf kreirao na glazbu Georgesa Bizeta.

Prije mjesec dana osmišljen je Baletni studio, kako bi se potaknulo na veću proizvodnju hrvatskog baleta, a voditelj studija bit će Tomislav Petranović, najavila je intendantica Iva Hraste Sočo.

Predstavljene su i nove stolice osmišljene u suradnji s Hrvatskim društvom dizajnera, koje će se od iduće sezone nalaziti u ložama.

Upis u pretplate na pakete ulaznica za izvedbe u HNK započinje 2. rujna te će trajati do kraja toga mjeseca.