U 80. GODINI ŽIVOTA

Preminuo slavni dirigent Claudio Abbado

21.01.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Slavni dirigent Claudio Abbado preminuo je u 80. godini života, javljaju svjetski mediji. Abbado je posljednjih mjeseci bio slaba zdravlja te od prošle godine nije nastupao u javnosti

Kulturne rubrike relevantnih svjetskih medija danas na prvom mjestu donose jednu tužnu vijest - preminuo je talijanski dirigent Claudio Abbado. Ovaj veliki glazbenik tijekom svoje duge karijere ostvario je brojne upečatljive interpretacije raznolikih glazbenih djela, a tijekom umjetničkog djelovanja surađivao je sa svima, od Berlinske filharmonije (u kojoj je naslijedio Herberta von Karajana) do glasovite milanske Scale.

Abbado je rođen u Milanu, u obitelji glazbenika - otac je bio violinist, a majka učiteljica klavira te je od roditelja naslijedio ljubav prema glazbi. Najveći je trag ostavio u Scali, u kojoj je prvi put dirigirao 1968., a od 1977. je radio kao umjetnički direktor.


Kasnije je djelovao i u Beču, vodio je i Londonsku filharmoniju, a poznat je kao veliki podržavatelj suvremene ozbiljne glazbe i avangarde, čije je izvođenje kombinirao s klasičnim repertoarom. Abbado je redovito dirigirao djela suvremenih skladatelja poput Karlheinza Stockhausena, Luigija Nona i Georga Benjamina, ali je u švicarskom Luzernu i osnovao orkestar posvećeno isključivo izvođenju Mozarta

U Italiji je Abbado smatran jednom od ključnih figura kulture te je imenovan i doživotnim senatorom. U povodu dirigentove smrti, oglasio se i premijer Enrico Letta koji je poručio da je 'glazbeni i kulturni svijet izgubio šampiona'.

Abbado dirigira Beethovena