ZANIMLJIV PROGRAM

Evo što zagrebački HNK nudi u svojoj novoj kazališnoj sezoni

02.06.2017 u 16:03

Bionic
Reading

HNK Zagreb predstavio je danas program za svoju iduću sezonu 2017./2018. u kojoj neće nedostajati zanimljivih naslova, a među najavljenih 12 premijera je i kazališna adaptacija romana Kristiana Novaka 'Ciganin, ali najljepši' u režiji Ivice Buljana i dramatizaciji Ivora Martinića. Kultni film 'Tko pjeva zlo ne misli' također stiže u HNK u režiji Renea Medvešeka, dok poznata glazbenica Tamara Obrovac potpisuje glazbu za balet 'Apoksiomen', a Dora Ruždjak Podolski režira Mozartovu operu 'Così fan tutte'

Na repetoaru drame za iduću sezonu su i Shakespeareov 'Kralj Lear' u režiji Janusza Kice. 'Kralj Lear' još od praizvedbe 1606. očarava publiku, postavši jedno od najizvođenijih Shakespeareovih djela. Duboka ljudska analiza starosti, roditeljstva, odnosa prema najbližima, bračnih veza, ljubavnih zanosa, izvanbračnih veza, postojanosti i skromnosti, taj tekst čini jednim od temeljnih djela dramske literature. Predstavu će režirati Janusz Kica, uz gotovo cijeli dramski ansambl nacionalne kuće, a dramaturginja je Lada Kaštelan, stoji u priopćenju HNK. 

Na programu je i 'Peer Gynt' Henrika Ibsena. Slavno klasično djelo svjetske dramske književnosti na scenu HNK Zagreb postavit će poznati norveški redatelj Erik Ulfsby u sklopu projekta Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna, koristeći inovativnu audio-tehnologiju koju će razvijati u suradnji sa stručnjacima iz područja elektroakustike.

U koprodukciji kazališnoga kolektiva BADco., HNK Zagreb i Dubrovačkih ljetnih igara za sezonu 2017./2018. najavljuje se i  predstava 'Ispravci ritma' u režiji Gorana Sergeja Pristaša, na tragu pripovijetke 'Dobri duh Zagreba' Pavla Pavličića. Predstava se postavlja u Tonskom studiju Hrvatskoga narodnog kazališta, dvorani koja se nalazi na razini balkona, s pogledom na Trg maršala Tita.

U predstavi Ispravci ritma sudjeluju glumci zagrebačkoga HNK Livio Badurina, Mislav Čavajda i Dušan Gojić, kazališni kolektiv BADco., dramaturg Goran Ferčec, vizualni umjetnik Marko Tadić te austrijski skladatelji Helge Hinteregger i Radu Malfatti.

Na repertoaru baleta novitet je 'Smrt u Veneciji' Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu. Cjelovečernji balet na Mahlerovu glazbu novo je viđenje Mannova remek-djela, a u glazbenom se odabiru koreografkinja i redateljica Valentina Turcu rukovodila činjenicom da je Mann poznavao skladatelja čija glazba tako dobro izražava krajnje ljudske osjećaje te da mu je njegov umjetnički lik poslužio za oblikovanje glavnoga lika ove novele.

U baletnoj priči 'Apoksiomen' more određuje poetski i misaoni prostor, a koreograf je Claudio Bernardo. Pokretom, ali i glasom, ispunit će je baletni ansambl, na glazbu Tamare Obrovac koja svojim melosom dodiruje sve rubove Mediterana te uz fragmente Euripidovih Trojanki, koje će odabrati i dramaturški obraditi Lada Kaštelan. Surealizator projekta belgijska je Umjetnička udruga As Palavras – Cie Claudio Bernardo.

Poznata njemačka dramaturginja Christine Theobald u baletu 'Elizabeta II. Bavarska – Sissi' vodi nas kroz životnu priču jedne od najintrigantnijih i najljepših vladarica svijeta u koreografiji Patricea Barta. Za glazbeni je aranžman zadužen skladatelj i dirigent Ermanno Florio, koji glazbeni zaplet kreira na glazbu češkoga skladatelja Bedřicha Smetane.

Operna premijera u idućoj sezoni je 'Adel i Mara' Josipa Hatzea u režiji Ozrena Prohića. Riječ je o jednom od najblistavijih djela domaćega opernog stvaralaštva. Iako se praizvedba opere zbila u Ljubljani 1932., djelo je već sljedeće godine premijerno izvedeno na zagrebačkoj sceni pod ravnanjem Lovre pl. Matačića te uskoro zaživjelo i na drugim hrvatskim pozornicama. Romantičarski ep 'Bijedna Mara' o nesretnoj ljubavi dvoje mladih, koji je napisao Splićanin Luka Botić, temelj je opernog libreta Branka Radice. Dirigenti su Ivan Josip Skender i Luka Vukšić.

Na repertoaru Opere u idućoj sezoni je i Mozartova opera buffa 'Così fan tutte' u režiji Dore Ruždjak Podolski.  Nastavljajući suradnju sa zagrebačkom Muzičkom akademijom i u novoj sezoni, na sceni zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta bit će premijerno izvedena šaljiva Mozartova opera 'Così fan tutte ossia la scuola degli amanti / Tako rade sve ili Takve su sve žene'. U ostvarenju opernog projekta studentima Muzičke akademije pridružit će se kolege s Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.

DRAMA

PREMIJERE

Vjekoslav Majer – Krešo Golik - Rene Medvešek

'TKO PJEVA ZLO NE MISLI'

Kristian Novak  'CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI'

William Shakespeare  'KRALJ LEAR'

Henrik Ibsen  'PEER GYNT'

BADco. 'ISPRAVCI RITMA'

 

OPERA

PREMIJERE

Josip Hatze 'ADEL I MARA'

Phillipe Manoury – Elfriede Jelinek 'KEIN LICHT'

Richard Wagner 'UKLETI HOLANDEZ'

Robert Wilson – Paola Prestini 'TWO OARS'

Giacomo Puccini  'TURANDOT'

Wolfgang A. Mozart 'COSÌ FAN TUTTE'

BALET

PREMIJERE

Tamara Obrovac – Claudio Bernardo 'APOKSIOMEN'

Bedřich Smetana – Patrice Bart  'ELIZABETA II. BAVARSKA – SISSI'

Gustav Mahler – Valentina Turcu 'SMRT U VENECIJI'