presica u SNV-u

Saša Milošević o zabranjenoj izložbi: 'Bit će otvorena u Zagrebu'

04.09.2024 u 12:08

Bionic
Reading

Jutros je u zagrebačkim prostorijama Srpskog narodnog vijeća održana konferencija za medije povodom šokantne odluke sinjskog gradonačelnike Mire Bulja

Podsjećamo, Bulj je zabranio otvorenje izložbe 'Susret na Tromeđi' fotografkinje Inije Herenčić u gradskoj Galeriji Sikirica zato što ju je financijski podržao SNV, što je, između ostalih reakcija, izazvalo zgražanje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Prvi se predstavnicima medija obratio Saša Milošević, generalni sekretar SNV-a:

'Dešavalo se i ranije da imamo problema s predstavljanjem svojih programa javnosti. Naprimjer, zabranjivani su nastupi pjevača narodne glazbe iz Srbije. Nije pretjerano reći da su poniženi ljudi Galerije Sikirica.'

'Zlobna je, manipulativna i prijeteća izjava gradonačelnika Bulja. Bojim se da riječi gradonačelnika Bulja tačnije ocjenjuje Antonio Scurati u svojoj knjižici 'Fašizam i populizam'. Da je našijenac, Scurati bi pisao o Bulju', dodao je Milošević.

  • +3
Srpsko narodno vijeće o zabrani izložbe 'Susret na Tromeđi' u Sinju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zatim je riječ preuzela Aneta Vladimirov iz Odjela za kulturu SNV-a:

'Izložba je nastala kao dio dugogodišnje suradnje s autoricom Inijom Herenčić. Naravno da je 2023. dala izniman doprinos Sijelu na Tromeđi, a s Tenom Bakšaj osmislila je izložbu 'Susret na Tromeđi'.

'Prvi veliki šok uslijedio je par dana prije prvog pokušaja otvorenja izložbe, s obzirom na to da se održavao na važan datum iz Domovinskog rata. Mi smo zbog toga odgodili otvorenje', nastavila je Vladimirov.

'Uz uobičajeno ponižavanje, sada svjedočimo nečem drugom. Osim što smo diskreditirani kao Srpsko narodno vijeće, ovdje je zapravo napadnuta većinska, gradska institucija. Ovim im se potezom ukida suradnja sa Srpskim narodnim vijećem, što je poruka koja plaši. Povod stvari je jedna lijepa i nježna izložba, a u pozadini je dubok i mračan kontekst', zaključila je Vladimirov.

  • +5
Inia Herenčić - 'Susret na Tromeđi' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Inia Herenčić

Posljednji se medijima obratio Nikola Vukobratović, zastupnik SDDS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini:

'Kao što je više puta spomenuto, sinjski slučaj nije prvi. Spomenute zabrane koncerata na temelju porijekla izvođača postale su rutina. Ironično je što se za nacionalne manjine govorilo da ih treba svesti samo na folklor, a sada vidimo da ne može ni folklor.'

'Na neki način možemo reći da su Srbi kao vidljiva zajednica prvo uklonjeni iz državnih i javnih institucija, da bi im se potom zabranjivalo da se bave samim sobom', istaknuo je Vukobratović.

Za kraj je Milošević dodao da će zabranjena izložba biti otvorena u Zagrebu.