FESTIVAL U 2015.

Suvremena francuska kultura stiže u Hrvatsku

16.06.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Festival Francuske u Hrvatskoj održat će se od travnja do rujna 2015., a cilj mu je mobilizirati cjelokupni kulturni sektor

U tri dana zasjedanja Mješovitog organizacijskog odbora u Ministarstvu kulture, na kojem su sudjelovale i dvije izbornice zadužene za provedbu Festivala, viša državna dužnosnica u francuskom Ministarstvu kulture i komunikacija Anne Coutard za francusku stranu i bivša urednica tportala Alemka Lisinski za hrvatsku, razgovaralo se o programu i cjelovitoj provedbi predstavljanja francuske kulture koji će se od svibnja do rujna 2015. odvijati u Hrvatskoj.

Festival Francuske u Hrvatskoj planira mobilizirati cjelokupan kulturni sektor. Bit će prikazana najnovija audio-vizualna, likovna, kazališna, glazbena i književna ostvarenja.

U cilju cjelovite prezentacije suvremene Francuske, organizatori će predstaviti projekte iz gospodarstva, obrazovanja, znanosti, turizma, sporta, politike, ekologije te prava manjina, s ciljem stvaranja novih i dugoročnih partnerstva u navedenim područjima.

'Festival ima za cilj okupiti i angažirati kulturne institucije, ali u jednakoj mjeri i civilno društvo, profesionalne udruge i samostalne umjetnike', stoji u najavi festivala.

Jedan od naglasaka bit će i propitivanje upravljanja kulturom, medijacije kulturnih sadržaja, kreativnog obrazovanja, ali i promjene koje nastupaju uslijed tehnološkog razvoja.