priskočite u pomoć

U Fotoklubu u Zagrebu održat će se humanitarna izložba Saše Ćetkovića

26.08.2024 u 12:28

Bionic
Reading

U Fotoklubu u Zagrebu 2.9. održat će se otvorenje humanitarne izložbe autora Saše Ćetkovića čija je velika želja da izložba do kraja godine putuje po Hrvatskoj kako bi se sakupilo što više doniranih sredstava za djecu diljem Afrike i Ekvadora koja uz pomoć donacija pohađaju škole u kojima im je osim obrazovanja omogućen i topli obrok

'S ovom izložbom prikazujem kako 'Marijini obroci' djeluju u zapadno afričkoj državi Benin. To su sve djeca koja imaju školske obroke zahvaljujući vašim donacijama. Sve fotografije nam govore isto, ima li na svijetu što bitnije od toga da osiguramo djeci hranu. Ima jedna fotografija s djevojčicom koju sam zamolio da se okrene prema meni i pokaže svoj obrok kako bi je fotografirao. Ona me krivo shvatila i mislila je da joj želim uzeti hranu koju je dobila pa mi je poslušno pružila obrok. Vidio sam u njezinoj gesti i očima da se pomirila kako će taj dan ostati gladna, a nakon tog pogleda nisam bio svoj tri dana', kazao je Ćetković o onome što je iskusio boraveći tamo.

Marijini obroci

Marijini obroci (Mary ́s Meals) su međunarodna humanitarna organizacija koja, vođena vizijom da svako dijete ima pravo na jedan dnevni obrok na mjestu obrazovanja, svojim humanitarnim radom pomaže djeci diljem Afrike i Ekvadora da to pravo i ostvare kroz donacije onih koji imaju više no što im je potrebno, a čije veliko srce taj višak rado podijeli s onima kojima je to najpotrebnije.

  • +5
Marijini obroci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saša Ćetković

Marijini obroci Hrvatska djeluju od 2009. godine i imaju otvorene 32 školske kuhinje (31 u Africi i 1 u Ekvadoru) u kojima hrane više od 23 000 djece, a zahvaljujući dobroti hrvatskih podupiratelja u prošloj godini Marijini obroci Hrvatske nahranili su više od 86 000 gladne djece na mjestima njihovog obrazovanja. A na mjestima gdje djeca dobivaju Marijine obroke sve više djece upisuje njihove škole i redovno pohađa nastavu. Za potrebe školske prehrane Marijini humanitarci nabavljaju lokalno uzgojenu hranu čime podupiru lokalne poljoprivrednike i njihove obitelji te potiču ekonomski rast i razvoj područja.

Njihov cilj je da djeca koja se hrane Marijinim obrocima odrastu dobro uhranjena i obrazovana te postanu muškarci i žene koji će moći pružiti sebi i svojoj djeci bolji život, te time podići svoje zajednice iz siromaštva i ovisnosti o humanitarnoj pomoći.

Malo vama puno njima

Donacija od 22 eura osigura obrok jednom djetetu kroz cijelu školsku godinu, a razlog tome ne leži u jeftinim cijenama hrane, već u volontiraju. Volonteri Marijinih obroka na različite načine sakupljaju donacije koje direktno odlaze u Benin Marijinim sestrama koje kupuju hranu od lokalnog stanovništva na tržnici koje tu hranu prevoze do kuhinja koje su, isto tako, izgrađene donacijama, a nalaze se krugu škole gdje mame, bake i ostali volonteri humanitarno kuhaju i dijele hranu djeci.

Na otvorenju izložbe oni koji doniraju imaju priliku dobiti fotografiju u različitim formatima, ovisno o mogućnostima donatora, a ako žele da jedno dijete dobiva obrok kroz cijelu školsku godinu može uplatiti 22 eura i dobiti fotografiju formata 30x40cm. U slučaju da želite razveseliti dva djeteta uplatom od 44 eura dobivat ćete fotografiju 40x50cm, a uplatom od 66 eura za troje djece dobivat ćete fotografiju 50x70cm. Sve fotografije su autorovi originalni radovi fotografirani u Beninu isprintani u crno bijeloj tehnici.

Već drugi dan 3.9. bit će otvorenje iste izložbe u gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu, a poslije toga u Splitu 29.11.